1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed, Başkenti Şam'dan Sahile Kaydırıyor!
Esed, Başkenti Şamdan Sahile Kaydırıyor!

Esed, Başkenti Şam'dan Sahile Kaydırıyor!

Lazkiye ve Tartus civarında Sünni katliamlarını artıran Beşşar Esed yönetimi, tamamen Akdeniz sahil hattına yerleşmek için düğmeye bastı.

26 Mayıs 2013 Pazar 22:57A+A-

Serkan Sağlam’ın Haberi:

Elinde tuttuğu rejimin gücünü Lazkiye ve Tartus civarında Sünni katliamları için kullanmaya başlayan Suriye’deki Beşşar Esed yönetimi, tamamen Akdeniz sahil hattına yerleşmek için düğmeye bastı. Daha önce birçok değişiklikle Nusayri nüfus yoğunluklu Lazkiye’yi yönetim merkezi yapmak için adım atan Esed, bu kez de Dışişleri Bakanlığı’na ait tüm evrak ve yazışmaları Tartus’a taşıdı.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre, Dışişleri Bakanlığı’nın Şam’dan taşınması anlamına gelen bu girişimin yanı sıra Esed yönetimi, Lazkiye’de bulunan ‘Bassel Al Assad’ havaalanını uluslararası uçuşlara açmak için gerekli ekipmanları da “bir Avrupa ülkesinden” temin etme arayışına girdi. Ayrıca Suriye’nin sahil bölgesine askerî havaalanları yapmak için de müttefiki Rusya ve İran başta olmak üzere dışarıdan kaynak arayışına giren yönetimin yaşadığı mali zorluklara en büyük sebeplerden biri olarak ise muhalif Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kontrolünde bulunan petrol kaynaklarından faydalanamamak gösteriliyor.

Humus’ta Debaa, Halep’te Minneg, Kuveyris ve İdlib’de Taftanaz askerî havaalanlarının zaman içerisinde Özgür Suriye Ordusu’nun kısmen veya tamamen kontrolüne geçmesi üzerine Esed, Rus yapımı MİG savaş uçaklarına bağlı askerî gücünü büyük oranda yitirmişti.

Esed yönetimi, Şam’da istediği otoriteyi sağlayamaması üzerine 2013 başından itibaren Suriye’nin sahil şeridi olan Lazkiye ve Tartus şehirlerini merkez kabul ederek ilk etapta gayri resmi yeni bir devlet kurma girişimlerini hızlandırmaya başlamıştı. Merkez bankasını da Tartus’a taşıyan Esed’in gerçekleştirmek istediği son hamle sonrası tüm diplomatik ilişkiler Tartus üzerinden yapılmış olacak.

Zaman

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum