1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. 'Esas kul hakkı günah' refleksiyle harama bir davetiye de piyangoculardan 
'Esas kul hakkı günah' refleksiyle harama bir davetiye de piyangoculardan 

'Esas kul hakkı günah' refleksiyle harama bir davetiye de piyangoculardan 

Kur’an’ı Kerim’in açıkça belirttiği ve Hz Muhammed’in örnekliğinde ısrarla vurgulanan “haramlardan kaçının” emirlerine riayet etmek istemeyenlerin savunması zihinsel karmaşanın boyutunu gözler önüne seriyor.

24 Aralık 2022 Cumartesi 21:50A+A-

HAKSÖZ HABER

Cuma günü camilerde okunan Diyanet İşleri Başkanlığı imzalı hutbede: "Ahlaki değerlerin, örf ve adetlerin bozulmaya başladığı, kültürel yabancılaşmanın hızla arttığı bir dönemde yaşıyoruz. Bu kültürel yozlaşmalardan birisi de yılbaşı kutlamalarıdır. Oysaki yılbaşı adı altında yapılan eğlencelerin, bu eğlencelerde yer alan sembolik figürlerin, çam ağaçlarının kesilmesinin tarihimizle, kültürümüzle hiçbir alakası yoktur. Yüce dinimiz İslam, bütün kötülüklerin anası olan alkolü, ocakları söndüren, cinayetlerin işlenmesine sebep olan kumarı haram kılmıştır. Kumarın farklı bir çeşidi olan piyango, toto, loto ve bütün şans oyunları da dinimizce haramdır, günahtır." denilerek İslam’ın emirleri hatırlatılmıştı.

Türkiye'de Müslümanların yaşantılarında olmaması gereken olumsuzlukların uyarıldığı, doğruların hatırlatıldığı, İslam'ın emirlerine uyulması gerektiği belirtilen her açıklamaya seküler kesimlerden ilginç tepkiler gelmeye devam ediyor.  

Diyanetin hutbelerindeki uyarılarına “Ya kul hakkı!” gibi yorumlarda, 'kendilerince eleştiride' bulunan sosyal medya kullanıcıları ile basın kuruluşlarının yapılan uyarılara kulak tıkadığı görülürken, konuyu asıl mecrasından çıkarmaya çalışarak kara propagandada bulunduğu dikkat çekiyor. 

Ankara Şans Oyunları ve Milli Piyango Bayileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Poyraz ise İslam’ın emirlerinin açık olduğu ve hatırlatmanın yapıldığı hutbeyi hedef alarak şöyle dedi: “Yeni bir yıla iyi temennilerle huzur ve barış içerisinde, ülkemizin, insanımızın mutlu olması temennisiyle o geceyi eşiyle, dostuyla bir arada geçirmenin ve bir arada eğlenmenin bize göre bir sakıncasının olmadığını, biz sektörel olarak temsil ettiğimiz iddia, ganyan, sayısal ve milli piyango bayilerinin bu tür açıklamalardan zarar gördüğünü düşünmekteyiz. Bundan kaçınmak gerekiyor. Esas günah olan, milletin kul hakkını yiyen günah işler.”

Seküler düşünceleriyle İslam’ın emir ve kurallarına ‘gereksiz’ gözüyle bakan esnaf odası başkanı: “Ticaret yapmanın, her sektörde iş yapmanın bir hakkıdır her vatandaşımızın. Dolayısıyla burada, bu işi yaparken bu vatandaşlarımızın işine zarar verecek, zarar getirecek birtakım açıklamalardan kaçınmak gerektiğini düşünüyoruz.” diyerek de hutbe ile beraber insanların şans oyunlarından uzak durduğunu kanıtladı.

 

HABERE YORUM KAT

5 Yorum