1. HABERLER

  2. HABER

  3. Eritre’de İsrail-İran İttifakı
Eritre’de İsrail-İran İttifakı

Eritre’de İsrail-İran İttifakı

Körfez’in yakın gelecekte yeniden dizaynını hedefleyen Uluslararası patronaj İsrail ve İran’ı Doğu Afrika’nın gizemli ülkesi Eritre’de buluşturdu.

16 Aralık 2013 Pazartesi 19:03A+A-

117,600 kilometre kare yüzölçümüne sahip Eritre’de uzun zamandır İsrail üslerinin varlığı bilinen bir gerçek.

Geçtiğimiz Ekim ayında bu yönde bir rapor yayınlayan bağımsız istihbrat kuruluşlarından STRATFOR; Ama Sawara Dağında İsrail’e ait bir dinleme istasyonu ve Dahlak Adasında İsrail Deniz Kuvvetleri’ne ait Limanlar bulunduğunu  duyurmuştu.

Eritre sınırları içerisinde başta Assab bölgesi olmak üzere İran’a ait askeri üslerin varlığı da bölgede bulunan gözlemcilerin verdiği bilgiler arasında.

Nükleer üretim konusunda uzlaşan ABD ve İran’ın Afrika’da askeri üsler kurarak yakın gelecekte yeniden şekillendirilmesi planlanan başta Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai ve Katar gibi körfez Ülkelerini kapsayan coğrafya konusunda İsrail ile işbirliğine gittiği kaydediliyor.

Öte yandan Eritre’nin sınır komşusu Cibuti, ABD’nin en büyük askeri üslerine ev sahipliği yapan bir diğer Afrika ülkesi.

İsrail ve İran’ın bölgede giriştiği işbirliği dış dünyaya Eritre’de İran-İsrail çekişmesi olarak servis edilmekte.

Tipik Fars siyasetinin yansıması olarak Afrika’da yürütülen İsrail’le işbirliği Uluslararası kamuoyunda İran İslam Devleti imajını zedelemeden yürütülmeye çalışılmakta...

Kitleler önünde İsrail ve ABD düşmanlığı mesajları veren İran yönetimi arka planda ise 1986 ortalarında patlak veren İrangate ve benzeri ittifaklara imza attılar.

Haksöz-Haber/Yılmaz Bilgen

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

3 Yorum