1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ergenekon'da Son Savunmalar Alınıyor
Ergenekonda Son Savunmalar Alınıyor

Ergenekon'da Son Savunmalar Alınıyor

Ergenekon'da sanıkların esas hakkında son savunması alınıyor. Konuşma süresine itiraz eden avukatlar salonu terk etti

15 Nisan 2013 Pazartesi 14:06A+A-

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 67'si tutuklu 275 sanıklı ''Ergenekon'' davasının 285. duruşması başladı. Duruşmada sanıkların esas hakkındaki savunmaları alınıyor. Avukatların söz hakı süresine itirazı kabul edilmeyince avukatlar salonu toplu olarak terk etti. Sanıkların salondan çıkmasına ise izin verilmedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal ve gazeteci Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 42 tutuklu sanık katıldı.

Başka suçtan tutuklu yargılanan Sami Hoştan'ın da aralarında bulunduğu 7 tutuksuz sanığın da hazır bulunduğu duruşmaya, esas hakkındaki savunmalara kadar yasaklı olduğu için uzun bir süreden beri katılamayan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Tuğgeral Veli Küçük, Osman Yıldırım, Oktay Yıldırım ve Mehmet Demirtaş da geldi.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Ankara GATA'da tedavi gören Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve Levent Ersöz'ün de aralarında bulunduğu 25 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, bugünkü oturumda esas hakkındaki son savunmaların alınacağını belirterek, örgüt yöneticiliği suçundan yargılananlara avukatıyla beraber 2 saat, haklarında örgüt üyeliği suçlaması bulunanlara da müdafisiyle beraber 1 saat savunma yapma süresi tanındığını söyledi.

Bu sırada İlkay Sezer'in de aralarında bulunduğu sanık avukatları konuşma süresinin az olduğunu belirterek, usule ilişkin söz almak istedi.

Avukatlar ve sanıkların itirazları üzerine Başkan Özese, ''İtiraz etmeyin bu verebileceğimiz azami süre. İtirazlarınızı yazılı verin'' dedi.

Tutuklu yargılanan Muzaffer Tekin de, ''Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanıyorum. Nasıl bir saat savunma süresi olur'' diye bağırdı.

SAVUNMALAR 500 SAAT TUTAR

Bu şekildeki itirazların devam etmesi üzerine Özese, davada 275 sanığın yargılandığını, esas hakkındaki savunmaların ortalama 500 saat kadar tutacağını belirtti.

Ayağa kalkan tutuklu sanık Mehmet Demirtaş ise, ''Kararı okuyun'' diye bağırdı. Mahkeme Başkanı Özese de, ''Öyle bir karar yok. Gördüğünüz karar varsa bize de gösterin'' dedi.

Avukat Vural Ergül de, ''Cübbemin bir şerefi var. Bunu kanunsuzluğa ve hukuksuzluğa alet ettirmem'' diyerek, avukatların salondan ayrılmasını istedi.

Bunun üzerine yaklaşık 20 avukat salondan ayrılırken, tutuklu sanıklar da salonu terk etmek istedi. Başkan Özese, duruşmada görevli jandarma personeline talimat vererek, sanıkların salondan ayrılmasına müsaade etmemelerini istedi.

Sanıklar salondan çıkartılmazken, tuvalete gitmek isteyen bazı sanıklara da izin verilmedi.

Özese, esas hakkındaki savunmalara kadar yasaklı olan sanıklara hitaben ''Sizi dinleyin diye getirttik'' diyerek, salondan ayrılmamalarını istedi.

SAVUNMALAR İÇİN 5 AY

Veli Küçük ve Mustafa Balbay'ın da aralarında bulunduğu bazı sanıklar konuşmak için söz isterken Özese, sanıkların oturmasını, duruşmayı engellememeleri konusunda uyardı.

Özese, esas hakkındaki savunmaların birinci iddianame sırasında göre tutuklu sanıklardan başlanarak alınacağını, ancak bu oturuma mahsus olmak üzere savunması hazır olanlara söz verileceğini söyledi.

Bunun üzerine tutuklu yargılanan üçüncü iddianame sanıklarından Oğuz Bulut esas hakkındaki savunmasının hazır olduğunu belirterek, salondaki kürsüye geldi.

Duruşma, Bulut'un savunmasıyla devam ediyor.

Bu arada, sanıkların yaklaşık 500 saat savunma yapması durumunda esas hakkındaki son beyanların tamamlanmasının 5 ay sürmesi tahmin ediliyor.

 

HABERE YORUM KAT