1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Erdoğan'ın 'Nükleer' Mesajına AB'den Yanıt
Erdoğan'ın 'Nükleer' Mesajına AB'den Yanıt

Erdoğan'ın 'Nükleer' Mesajına AB'den Yanıt

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye'nin nükleer başlıklı füzeye sahip olması" yönündeki açıklamalarına Avrupa Birliği'nden cevap geldi.

07 Eylül 2019 Cumartesi 19:29A+A-

Dünyada çok sayıda gelişmiş ülkede nükleer silah olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Birilerinin elinde nükleer başlıklı füze var. Ama benim elimde nükleer başlıklı füze olmasın! Ben bunu kabul etmiyorum." demişti.

Avrupa Komisyonu sözcülüğü konuyla ilgili yöneltilen soruyu yanıtladı.

Ankara'nın tarihte imzaladığı sözleşmelere atıfta bulunan Avrupa Birliği'nin (AB) yürütme organı, Türkiye'nin bu anlaşmalara bağlı kalması gerektiğini kaydetti. AB Komisyonu'nun cevabında "Türkiye, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi konusunda güçlü bir sicili var. Hepimizin yaptığı gibi Türkiye'den de taahhütlerine uymaya devam etmesini bekliyoruz." denildi.

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasını 1980'de imzalayan Türkiye, her türlü nükleer infilakı yasaklayan Kapsamlı Nükleer Test Yasağı Anlaşması'na 1999'da katıldı.

"Gelişmiş ülkelerde nükleer başlıklı füzesi olmayan ülke yok"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, nükleer silahlanmayla ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

"Şu anda dünyada gelişmiş ülkeler içinde neredeyse nükleer başlıklı füzesi olmayan ülke yok, hepsinde var. Hatta isim vermeyeceğim, bir tanesi şu anda cumhurbaşkanı değil, ziyarete gittiğimde bana, 'Bize böyle böyle diyorlar benim elimde şu anda 7 bin 500 kadar nükleer başlıklı var ama Rusya'nın Amerika'nın elinde 12 bin 500, 15 bin nükleer başlıklı füze var, ben de yapacağım.' dedi. Hale bakın, onlar nerede, neyin yarışını yapıyor, bize de 'sakın ha sen yapma' diyorlar. Yanıbaşımızda İsrail var mı? Var. Bütün her şeyiyle onunla korkutuyor."

Kaynak: euronews

HABERE YORUM KAT