1. HABERLER

  2. HABER

  3. Erdoğan'dan NATO'ya Rest
Erdoğan'dan NATO'ya Rest

Erdoğan'dan NATO'ya Rest

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Çin'den füze almasına "endişeliyiz" diye tepki gösteren NATO üyesi birçok ülkede bulunan Rusya silahlarıyla cevap verdi.

23 Ekim 2013 Çarşamba 23:22A+A-

Kosova'ya günübirlik ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Tayyip Erdoğan, Çin'le yapılan hava savunma sistemi anlaşmasına yönelik eleştirilere tepki gösterdi. Bu konuyla ilgili aranan bazı özelliklerden bahsettiğini belirten Erdoğan, füzelerin operasyonel kabiliyetlerinden fiyatlarının uygunluğuna, ortak üretim anlayışına varıncaya kadar birçok hususun olduğunu bildirdi. Erdoğan, 'Çünkü biz böyle bir adımı attığımız zaman isteriz ki gelecekte biz bunun üretimini kendi ülkemizde de yapalım. Bununla ilgili böyle bir ortak üretime bir defa 'evet' denilmediği takdirde bu bizim için en önemli değerlendirme puanıdır' dedi.

EN UYGUN ŞARTLAR ÇİN'DEN

Verilen kararın çoğunlukla aynı zamanda müsteşarlığı yetkilendirme kararı da olduğunu ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Müsteşarlığa 'Siz görüşmeleri başlatın şu şu çerçevede, ona göre nihai kararı verelim' deriz. Şu anda en uygun şartlar puanlamada Çin'i göstermektedir. Tüm bu çalışmaları şu anda Çin ile müsteşarlık yetkilileri yapmaktadır ve NATO'nun bu konuda yapmış olduğu açıklamalar filan belirleyici değildir veya herhangi bir ülkenin yaptığı açıklamada bu konuda belirleyici değildir.'

ENVANTERLERİNDEN ÇIKARSINLAR

Erdoğan, 'NATO bu konularda bu kadar hassassa önce NATO üyesi olan birçok ülkede hala Rusya'nın silahları mevcuttur. Daha bunları kendi envanterlerinden çıkarmamışlardır. Biz ise geleceğe yönelik şu anda bir adım atıyoruz ve bu atacağımız adımlarda da bütün laboratuvar çalışmalarında bizim elemanlarımız hazır bulunacaklar ve dolayısıyla biz o belirlenen konsepte zaten aykırı bir şey yok, kaldı ki daha kısa bir süre önce biz Çin ile ortak tatbikat da yaptık. Bunların hepsi NATO'nun bilgisi dahilindedir. Ama bizim bağımsızlık anlayışımızı kimsenin de gölgelemeye hakkı yoktur' dedi.

 

HABERE YORUM KAT