1. HABERLER

  2. HABER

  3. Erdoğan: Tarık Haşimi'yi İade Etmeyeceğiz!
Erdoğan: Tarık Haşimiyi İade Etmeyeceğiz!

Erdoğan: Tarık Haşimi'yi İade Etmeyeceğiz!

Türkiye, gıyabında idam cezasına çarptırılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi'nin Irak'a iade edilmeyeceğini açıkladı.

11 Eylül 2012 Salı 15:13A+A-

Nisan ayından bu yana Türkiye'de bulunan Haşimi, Irak'ta Pazar günü gıyabında yargılanmış ve mahkeme Haşimi'yi "önde gelen Şiileri öldürtmek için ölüm mangaları kurmakla" suçlu bularak idam cezasına çarptırmıştı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Azerbaycan'a hareketinden önce düzenlediği basın toplantısında, Irak'tan bir iade talebi olursa Türkiye'nin buna yanıtının ne olacağı sorusuna, şu yanıtı verdi.

''Sayın Haşimi ile bizim dostluğumuz kardeşliğimiz bugünkü olaylar neticesinde başlamış değil. Biz Irak siyasetinde özellikle ikili ilişkilerimizin yoğun olduğu son 10 yıl içerisinde Sayın Haşimi'nin konumunu, yerini davranış biçimlerini iyi bilen ülke ve iyi bilen siyasetçileriz. Yani hakkında ileri sürülen böyle bir idama neden olabilecek bir şey asla söz konusu değildir. Kaldı ki Tarık Haşimi ailesinin birçok ferdini maalesef Irak'ta kaybetmiş bir insandır. Kendisinin bu tür eylemler içerisinde yer alması gibi bir şey de kesinlikle söz konusu değildir. Bizden talep, böyle bir şey söz konusu olduğunda da çok açık net söylüyorum. Biz Sayın Haşimi'yi burada kalmayı arzu ettiği sürece ülkemizde tutarız ve teslim de etmeyiz. Bunu da bu kadar açık söylüyorum'' yanıtını verdi.

Haşimi, gıyabında verilen mahkeme kararını ve idam cezasını "siyasi" bir karar olarak nitelendirerek reddetmişti. Hâlâ Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı olduğunu belirten Haşimi, "Eğer Türkiye, Haşimi'yi kabul ederse ben buradayım. Etmezse giderim" demişti.

Irak'taki mahkemenin adil olmadığını belirten Haşimi, "Herhangi bir adil mahkemede yargılanmaya hazırım" diye konuştu.

Haşimi geçen Aralık'ta hakkında çıkarılan tutuklama emri üzerine önce Kuzey Irak'a, oradan Katar'a kaçmış, ardından da İstanbul'a yerleşmişti.

HABERE YORUM KAT