1. HABERLER

  2. HABER

  3. Erdoğan, Kimyasal Aldatmacaya Dikkat Çekti
Erdoğan, Kimyasal Aldatmacaya Dikkat Çekti

Erdoğan, Kimyasal Aldatmacaya Dikkat Çekti

Erdoğan: “Kimyasal silahlarla kaç kişi öldü? Bin 500 kişi. Peki, konvansiyonel silahlarla ne kadar insan öldü? Yaklaşık 150 bin insan öldü.”

07 Kasım 2013 Perşembe 15:55A+A-

Erdoğan: “Kimyasal silahlarla kaç kişi öldü? Bin 500 kişi. Peki, konvansiyonel silahlarla ne kadar insan öldü? Yaklaşık 150 bin insan öldü.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

Bir yabancı gazetecinin, "2011 yılı sonuna kadar Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkiler çok iyi durumdaydı. Vize kaldırıldı, pek çok çalışmalar yapıldı. Kısa bir süre içinde ve orada Esed'e karşı muhalifleri desteklemeye başladınız bir noktadan sonra. Benim sorum şu: Bunu yapmanızın nedeni nedir, bu kararınızın değişmesinde etkili olan nedir?" şeklindeki sorusuna Erdoğan, şu şekilde yanıt verdi:

"Gerçekten baba Esed'in döneminde ülkemizde bir sıkıntı yaşandı ve bu sıkıntının yaşanmasının ardından da ilişkilerimiz bizim iktidarımıza kadar bozuktu. Biz iktidara geldikten sonra tabii komşularla bu tür artık düşmanlıkları ortadan kaldıralım istedik. Çünkü bizim Suriye halkıyla bir sıkıntımız yok. Suriye halkıyla tam aksine akrabalık bağları var."

"Bu insanlar niye kaçıyor?" sorusunu dile getiren Erdoğan, "Bu insanlar şu an rejimin silahlarından kaçıyor. Bunun içerisinde kimyasal silahlar var, bunun içerisinde konvansiyonel silahlar var" dedi.

Kimyasal Aldatmaca

Burada bir aldatmacaya gelinmemesi gerektiğini belirten Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Nedir o? Şimdi dünyada şöyle bir oyun oynanıyor; kimyasal silahlara karşı Suriye'ye yaptırım uygulayalım veya uygulamayalım. Bir defa bu bir aldatmaca. Niye aldatmaca? Kimyasal silahlarla kaç kişi öldü? Bin 500 kişi. Peki konvansiyonel silahlarla ne kadar insan öldü? Yaklaşık 150 bin insan öldü. Yani konvansiyonel silahlarla öldüğü zaman önemli değil ama kimyasal silahla öldüğü zaman önemli. Sonu ölüm olan her şey önemlidir. Bunu biz bir kenara atamayız. Onun için Suriye ile olan ilişkilerimiz bunlardan dolayı bozulmuş vaziyette ve tabii şu haliyle de Esed gitmedikten sonra buranın normal şartlara dönmesi mümkün değil."

Bizim Suriye'de muhaliflerde tanıdığımız belli

Bir gazetecinin "El Kaide ile ilgili cihatçı grupların sayısının artması özellikle Suriye sınırında, bunların Türkiye'yi kendileri ve silahları için transit olarak kullanmaları konusunu nasıl açıklıyorsunuz?" sorusu üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

"Önce şunu sormam lazım: Böyle bir grup mu varmış? Bu konuda acaba ellerindeki belgeleri nedir? Bir defa, Nusra gibi, Kaide gibi örgütlerin, şu anda bizim ülkemizde barınmaları söz konusu olamaz, tam aksine bunlara yönelik herhangi bir yapılanma olması halinde orada zaten bölücü terör örgütleri ile verdiğimiz mücadele neyse onlar da aynı mücadeleye de tabiidir. Onlara da gereken uygulamayı bugüne kadar hep yapmışızdır, yaparız. Suriye'deki Kaide bağlantılı hangi örgüt olursa olsun, hiçbiri ile Türkiye'nin ilişkisi yoktur, tam aksine bunları dışlamıştır, dışlamaktadır. Bizim Suriye'de, muhaliflerde tanıdığımız bellidir. Biz, orada Özgür Suriye Ordusu ile irtibat halindeyiz ki bu dünyanın şu anda tanıdığı malum Özgür Suriye Ordusu'dur ve Suriye Ulusal Koalisyonu ile bizim irtibatımız söz konusudur."

Annan Planı artık adeta rafa kaldırıldı

Başbakan Erdoğan, "(Kıbrıs konusunda) Önümüzde bir Annan Planı vardı, artık adeta rafa kaldırıldı, buzdolabına kondu. Şimdi artık bir Ban Ki-mun planı herhalde oluşacak. O zaman bu planı oluşturalım, adımı da süratle atalım ve neticeye varalım diyoruz" dedi. AA

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum