1. HABERLER

  2. HABER

  3. Erdoğan: “Gezizekalılar 3. Havalimanını Hazmedemedi!”
Erdoğan: “Gezizekalılar 3. Havalimanını Hazmedemedi!”

Erdoğan: “Gezizekalılar 3. Havalimanını Hazmedemedi!”

Başbakan Erdoğan, mega proje olarak sunulan 3. havalimanı projesinin temel atma töreninde çok sert konuştu.

07 Haziran 2014 Cumartesi 18:00A+A-

İstanbul'a yapılacak dünyanın en büyük havalimanının temeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle atıldı.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Sevgili İstanbullular, çok değerli katılımcılar, ülkemiz adına geleceğimiz adına, tarihe şahitlik ettiğimiz bu anda sizleri sevgi ile saygı ile selamlıyorum.

Bugün sadece İstanbul değil Türkiye tarihi bir anı yaşıyor.

Dünyanın en büyük havalimanı burada yükselmeye başlıyor.

Şahsen bu tarihi ana tanıklık etmenin bahtiyarlık içindeyim.

Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu günden bugüne kadar nice büyük projelere tanıklık etti. Ancak bugün temelini attığımız bu proje çok farklı bir öneme sahip. Bu proje Cumhuriyet tarihimiz en büyük projelerinden olma özelliğe sahip. 

3. havalimanı dünyanın en büyüğü olacak. 6 pisti ile yıllık 150 milyon yolcu kapasitesi ile yine dünyanın en büyüğü olacak. 

Bu millete bu yakışır. Burada sadece büyük bir havalimanı değil, büyük bir şehir inşa edeceğiz. Bir şehirde olması gereken ne varsa hepsi burada olacak.

Çevreci, engelsiz ve yeşil bir havalimanı olarak hizmet verecek. Yani dünyanın en iyi donanımlı havalimanı dünyaya kazandırmış olacağız.

Bu havalimanı ile Türkiye'nin ticarete daha da büyüyecek, ekonomisi daha da canlanacak.

Havalimanın inşaası özel sektör tarafından yapılacak. 25 yıl işletmesi bu firmalar tarafından yapılacak. Ve bu firmalar devlete çok önemli miktarda kira bedeli ödeyecek. Devletin cebinden para çıkmayacak aksine para girecek.

Türkiye artık bu seviyelere ulaştı. Yapılan yatırımları buraya gelirken gördünüz. Burada şu an olan makineler daha 5'te 1'i. Gerisi gemilerle geliyor.

Geçen yıl Mayıs ayında bazı 'Gezizekalılar' türedi. Onlar bu yatırımı hazmedemediler. Çünkü onları böyle devasa bir havalimanın yapılmasını tahammül etmesi mümkün değildi.

Türkiye dünyanın en büyük havalimanı yapabilecek açabilecek seviyeye ulaştı.

İnşallah bir olacağız diri olacağız, bir olacağız, iri olacağız hep birlikte Türkiye olacağız.

Şimdi buranın yakınından Yavuz Sultan Selim Köprüsü de geçecek. Orada da 5 bin kişi çalışıyor. Daha yapacak çok işimiz var.

3. Köprü'nün üzerinden bir de tren geçiyor. Marmaray'ın güneyinden lastikli tüp geçiş de seneye açılacak. 3. Köprü de seneye açılacak.

Bu projeler Türkiye'nin artık nereye ulaştığını gösteriyor.

Zor zamanlarda ümidimizi kaybetmedik. Yıpratmak için çok uğraştılar ama şu kardeşinizi harcatmadınız.

Ülkemiz gereksiz tartışmalarla gereksiz çatışmalarla ekonomimiz çökertiliyordu.

BU BİR ZAFER ANITI

Biz bugün sadece bir havalimanı değil bir zafer anıtı inşa ediyoruz. Bu projenin ne kadar büyük bir proje olduğunu anlamak isterseniz, projeye yönelik yapılan saldırılara eleştirilere bir bakınız.

IMF'ye olan borcu sıfırladık. İşte bunlar birilerini rahatsız etti.

ucuncu-havaalani-3.jpg

İşte bu sevinçlerin yaşandığı sırada sokağa dökülenler, günlerce cam çerçeve indirenler, neye maruz kaldıklarını kime maşalık ettiklerini bile anlamadılar. Onlar Türkiye'nin kutlu yürüyüşünü durdurmak isteyenler tarafından kullanıldılar. Türkiye'ye karşı kullanılan bir piyon olduklarını anlayamadılar. Bunların derdi ne ağaçtı ne de çiçek.

17 Aralık'ta bu sefer de nihayet Türkiye'ye karşı örgütlenmiş bir grup ortaya çıktı ve bu projeyi yapmak isteyen işadamlarını durdurmak istediler. Hamdolsun o tuzakları bozduk ve yolumuza devam ediyoruz. Şu an düşmanlarımız da bizi izliyor. Bu dev projeyi önleyemedikleri için pişman bir şekilde bizi izliyorlar.

Bu bölgede artık biz de varız. Bu dünyada artık biz de varız. Artık gündemi belirlenen bir ülke yok, gündem belirleyen bir ülke var. Hiç kimse bundan şüphe duymasın. Biz kardeşlik için varız. Hukuk için varız, adalet için varız. Biz adaletin mücadelesini veriyoruz. Biz bugün varız yarın yokuz. Biz ölüme inanmış insanlarız. Her canlı gibi bizlerde ölümü tadacağız.

Türkiye imkansız görülenleri yapabiliyor. Türkiye işte dünyanın en büyüğünü yapabiliyor. 

İnşallah 2017'de projenin ilk etabını açmaya nasip oluruz.

İnşallah bu 3. havalimanımız çok çok farklı olacak.

Bir kez daha Türkiye'ye dünyaya hayırlı olsun diyorum.

Erdoğan'ın konuşmasının ardından şirket yetkilileri ve bakanlar birlikte temel atma törenini gerçekleştirdi. Düğmeye basan Başbakan Erdoğan 'hayırlı olmasını' diledi.

İŞTE YAPILACAK HAVALİMANIN ÖZELLİKLERİ

3. Havalimanı 2018'de tamamlandığında 150 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak ve 10 milyar 247 milyon euroya mal olacak.

Bugün temeli atılacak Yap-İşlet-Devret modeliyle ihalesi gerçekleştirilen üçüncü havalimanı tamamlandığında yıllık 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak.

İnşaatında kullanılacak demir çelik miktarının 350 bin tona, alüminyum malzemenin 10 bin tona, camın ise 415 bin metrekareye ulaşması beklenen proje, 4 etapta tamamlanacak.

Yeni havalimanı tamamlandığında 165 yolcu köprüsü, terminaller arasındaki ulaşımın raylı sistemle yapıldığı 4 ayrı terminal binası, 3 teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, 8 kontrol kulesi, her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun müstakil 6 pist, 16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6,5 milyon metrekare büyüklüğünde apron, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminali, devlet konuk evi, yaklaşık 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark, havacılık tıp merkezi, oteller, itfaiye ve garaj merkezi, ibadethaneler, kongre merkezi, güç santralleri, arıtma ve çöp bertaraf tesisleri gibi yardımcı tesislerden oluşacak.

Yapım maliyetinin 10 milyar 247 milyon euro olması öngörülen havalimanının 2018 sonunda tamamlanması hedefleniyor.

İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesinde 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklifi, 22 milyar 152 milyon avro artı KDV ile Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu vermişti.

Kaynak: Haber7

 

HABERE YORUM KAT