1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Erdoğan, Evren ve Darbeci Orduyu Dize Getirdi"
"Erdoğan, Evren ve Darbeci Orduyu Dize Getirdi"

"Erdoğan, Evren ve Darbeci Orduyu Dize Getirdi"

Türkiye'de 1980 darbesinin hayatta kalan mimarlarının müebbet hapis cezasına çarptırılması Amerika ve İngiliz medyasına da damga vurdu.

19 Haziran 2014 Perşembe 12:48A+A-

12 Eylül askeri darbesinin hayattaki iki mimarı eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren (97) ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya (89) 'darbe yapmaktan' müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Karar Türk medyasında geniş yankı uyandırdığı gibi Batı medyasına da damgasını vurdu.

'Tarihi bir karar'

İngiliz gazetelerinden Guardian'ın haberinde, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın müebbet hapis cezasına çarptırılması 'tarihi bir karar' olarak nitelendirilirken, Evren'in liderliğindeki cunta yönetiminin 50 kişiyi idam ettiğini, yaklaşık 600 bin kişiyi tutukladığını ve yüzlerce kişinin kaybolmasına sebep olduğunu belirtiyor.

Türkiye tarihinde bir dönem kapandı

Financial Times'ın haberinde ise şu ifadeler yer alıyor "Mahkeme acımasız 1980 darbesi nedeniyle 97 yaşındaki eski devlet başkanını müebbet hapis cezasına çarptırarak ülke tarihindeki bir dönemi kapattı."

Siyasete ordunun müdahalesi sona erdi

Amerikan gazetelerinden Washington Post'un 'Darbe liderine müebbet' başlığını taşıyan haberde '80 darbesinin liderlerine müebbet cezası verilmesi Türk siyasetinde ordunun müdahalesi sona erdiğini gösteriyor.' ifadesi belirtiliyor.

Erdoğan darbeci Evren'i ve orduyu dize getirdi

Amerika'nın en büyük gazetelerinden New York Times ise haberde şu ifadeleri kullanıyor; 'Yıllardır Türkiye siyasetinde ordunun hakimiyetini simgeleyen Kenan Evren, yaptığı işkence ve ölümler nedeniyle müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Başbakan Erdoğan'ın, 97 yaşındaki General Kenan Evren'i ve 40 yıl içinde toplam 4 iktidarı deviren orduyu 'dize getirmesini' sembolik bir önem taşıyor.' şeklinde verilen haberin detayında, darbecilerin 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan Anayasa değişikliği referandumu ile darbecilere mahkeme yolunun açıldığı kaydediliyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT

2 Yorum