1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Erbil'de 'Sykes-Picot Tabutu'
Erbil'de 'Sykes-Picot Tabutu'

Erbil'de 'Sykes-Picot Tabutu'

Irak Kürdistan Özerk Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, Sykes-Picot Anlaşması'nın öldüğünü belirten açıklamasından sonra, Erbil'de düzenlenen kortejde, göstericiler üzerinde Sykes-Picot yazılı tabut taşıdı.

19 Mayıs 2016 Perşembe 11:10A+A-

Irak Kürdistan Özerk Bölgesi'nin başkenti Erbil’de "Referanduma evet ve Sykes-Picot’nun ölümü" sloganıyla düzenlenen korteje yüzlerce kişi katıldı. Tarihi Erbil Kalesi'nin yanında düzenlenen korteje katılanlar taşıdıkları tabutun üzerine "Sykes-Picot’nun cenazesi" yazarak anlaşmanın öldüğü söyleminin altını çizdi.

Erbil ve Bağdat yönetimi arasında bakanlıklar, petrol gelirleri ve toprakların paylaşımı konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle Irak Kürt Bölgesi’nde yatırımlar durma noktasına gelirken, bölge ekonomisinde kriz yaşanıyor.

Bölgesel hükümetin maaşları ödeyemediği, temel hizmetleri karşılayamadığı bu dönemde, Kürt partiler arasındaki çekişmeler de şiddetini artırıyor. Bu gelişmeler yaşanırken, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nde “bağımsızlık referandumu” bahsi yeniden öne çıkıyor.

Ünlü Kürt şarkıcı Şivan Perwer’in katılımıyla düzenlenen konserde ana tema yine bağımsızlık için referandum ve Sykes-Picot Anlaşması'ydı. Iraklı Kürtler, anlaşmanın Kürt coğrafyasını böldüğünü ve yaşadıkları sorunların buradan kaynaklandığnı savunuyor.

Yüzüncü yılda Barzani'den açıklama

Irak Bölgesl Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Sykes-Picot Anlaşması'nın yüzüncü yılı nedeniyle (16 Mayıs) yayımladığı bildiride, Bağdat yönetimine çağrıda bulunarak, sınırlar ve petrol konusundaki sorunların çözümü için ciddi görüşmelerin başlatılmasını istemişti.

Barzani bildiride, Sykes-Picot Anlaşması'nın bölge halkının isteği ve demografik yapıyı gözardı ederek coğrafyayı böldüğünü dile getirerek, anlaşmanın artık geçerliliğini yitirdiğini ve ölü hükmünde olduğunu dile getirmişti.

Barzani, "Bölge halkının kendi geleceğini belirleme zamanı gelmiştir. Ya Irak ile ortak olacağız ya da Irak ile iyi bir komşu” diyerek bağımsız bir Kürt yönetiminin ilânı için referanduma gidebileceklerini yeniden dile getirmiş oldu.

 

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT