1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. "Emperyalist Rusya Suriye'yi İşgal Ederken..."
"Emperyalist Rusya Suriye'yi İşgal Ederken..."

"Emperyalist Rusya Suriye'yi İşgal Ederken..."

"...Neden Suriyeli kardeşlerimizin dramını ve onların üzerinden geleceğimize yapılan sistematik saldırıları salt izlemekle yetiniyoruz?..."

17 Ekim 2015 Cumartesi 17:23A+A-

Haşim Ay / Haksöz Haber

Son 4 yılın global ölçekteki başlıca gündemlerinden biri Suriye olmaya devam ediyor. Suriye dramının çeşitli boyutlarıyla global ölçekte gündem olması güzel ama bu gündemleştirme tarzı maalesef Suriye halkı ve direnişinin lehine sonuçlar getirmedi, getirmiyor. “Uluslararası toplum”, bunun en azından “Suriye’nin Dostları” grubuna dahil olan unsurlarının nezdinde Esed’in izole olması diplomatik ölçekte hayırlı bir kazanımdı. Ama gel gör ki politik olarak Esed’i izole edenlerin tavrı tutumu bunun bir gram ilerisine gitmedi. Esed’in, İran’ın, Hizbullah’ın ülkede giriştiği sistematik katliamlar “Suriye’nin Dostları”nın pasif pozisyonunu değiştirmedi. Esed diktatörünü indirmeye gönlü olanlar için müdahaleye meşruiyet sağlayan o kadar çok gerekçe var/dı ki; bunlar ya değerlendirilmedi veya da diktatörü indirmeye kimsenin gönüllü olmadığı ortaya çıktı.

Gelinen noktada IŞİD fitnesinin nüksetmesiyle birlikte söylemsel planda “Esed’siz Suriye”de mutabık kalmış “Suriye’nin Dostları” listesine dahil olan ülkeler arasında da bir parçalanma ve önceliklerde farklılaşma var. IŞİD faktörü “Suriye’nin Dostları” için artık neredeyse Suriye dramı karşısında hiçbir şey yapmamanın bahanesine dönüşmüş vaziyette. “Batılı vicdan” artık rahat. Nasıl olsa elinde kendisini avutabileceği güçlü bir mazereti var. Artık ne İran’ın başta Hizbullah olmak üzere dünyanın dört bir yanından toplayıp Suriye halkına karşı sahaya sürdüğü Şii Şebbihalarla halkı ve meşru direnişi boğması, ne Esed güçlerinin her Allah’ın günü Suriye halkı ve direniş güçlerinin başına bombalar yağdırması “Suriye’nin Dostları” geçinen bu zevatın umurunda değil. Varsa yoksa “IŞİD tehdidi”… Bu tehdit konsepti ile kafayı bulanlar Suriye’de öncelikli tehdidin Esed vahşeti değil, IŞİD olduğuna inanmamızı bekliyorlar.

Suriye dramının global ölçekteki karşılığının Esed’in vahşetinden çıkıp IŞİD tehdidine dönüşmesi yani Suriye deyince artık akla gelen ilk şeyin IŞİD olması büyük bir saptırmaca. Ve maalesef Suriye halkının Batılı sözde dostlarının da katkısıyla bu algı oturmuş vaziyette. 4 yıldır Esed’in katliamlarına karşı kılını kıpırdatmayanların hemen tümü bir anda “IŞİD tehdidi” karşısında şahlandılar! Esed’e müdahale etmek için BM’de mutabakat arayanlar, söz konusu IŞİD olunca mutabakata ve o dillerine doladıkları uluslararası hukuka hiç aldırmadan doğrudan müdahaleye giriştiler. Suriye halkını Esed canavarının önüne yem olarak atanlar, halkı IŞİD canavarından koruyacak kurtarıcı rolüne soyundular! Esed canavarından kurtulmaya çalışan Suriyelilere adeta onu boşverin, daha büyük tehdit olan IŞİD canavarı ile savaşın dediler!

(...)

Yazının Devamı İçin Tıklayın >>>

Etiketler : , , , , , ,