1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Ekrem İmamoğlu'nun 'görevden alınabilirim' şovenizmi
Ekrem İmamoğlu'nun 'görevden alınabilirim' şovenizmi

Ekrem İmamoğlu'nun 'görevden alınabilirim' şovenizmi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Financial Times’a verdiği söyleşide 2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tekrar seçilmesi durumunda görevden alınabileceğini söyledi.

08 Temmuz 2022 Cuma 08:47A+A-

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Financial Times ile yaptığı röportajda eski Yüksek Seçim Kurulu (YSK) başkanı Sadi Güven ve kurul üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın arka planında “siyasi gerekçeler” olduğunu iddia etti.

İBB Başkanı, “Şöyle söyleyeyim, (Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın) bu cümleleri yanlış söyleyerek kurduğunu elbette düşünmek isterim. Ama defalarca ‘2023 seçimlerinden hemen sonra İstanbul, gerçek sahibi olan AK Parti’nin olacak’ diye konuşma yaptı. Daha bu hafta bile yaptı. O bakımdan ben açıkçası, böyle bir bakışın o siyasi anlayışta olduğunu düşünüyorum. Aklımıza gelmeyecek veya inanmayacağımız ya da asla olmaz diyeceğimiz birçok uygulamayı yaptılar. Bunların en kötüsü ve en üst noktası iptal edilen seçim. İkinci seçimin tarihi yıldönümüne üç kala konuşuyoruz. Seçimi iptal edecek bir akla ve vicdana sahip olan bir sistem ve onun liderliğindeki bir süreç her türlü kararı aldırabilir. Bu sadece İstanbul için geçerli değil.” ifadelerini kullandı. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, eski Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven ve kurul üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı dava için, "Türkiye'de böyle bir davanın olması, yapılması, sürdürülmesi, iddia makamının daha önce ortaya koyduğu cezayla ilgili tarif utanç verici" demişti.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, İBB Başkanı İmamoğlu'nun "Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret" suçundan 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Savcı, hapis cezasının yanı sıra İmamoğlu hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "siyasi yasak" içeren 53. maddesinin de uygulanmasını da istemişti.

Dava süreci nasıl başlamıştı?

Ekrem İmamoğlu, 31 Mart 2019'da yapılan yerel seçimlerde yaklaşık 13 bin oy farkla İBB Başkanı seçildi.

YSK, 6 Mayıs 2019'da 4'e karşı 7 oyla seçimi iptal ettiğini açıkladı.

Kurulun 4 üyesinin muhalefet şerhiyle birlikte 250 sayfayı bulan gerekçeli kararında, "Sandık kurulu başkan ve üyelerinin kamu görevlisi olması zorunluluğuna uyulmamasını", "seçim sonuçlarına müessir (etkileyici) olay ve hal" olarak tanımladı ve seçimin iptal gerekçesi yaptı.

Karara, dönemin YSK Başkanı Sadi Güven ile üyelerden Cengiz Topaktaş, Kürşat Hamurcu ve Yunus Aykın muhalefet şerhi koydu.

İmamoğlu 23 Haziran 2019'da tekrarlanan seçimi bu kez yaklaşık 800 bin oy farkla kazandı.

Ekrem İmamoğlu, 30 Ekim 2019'da Fransa'nın Strasbourg kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresine İBB Başkanı olarak katılarak Türkiye'deki kurumları eleştiren bir dil kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da 4 Kasım 2019'da yaptığı açıklamada, İmamoğlu için "Avrupa Parlamentosu'na gidip, Türkiye'yi şikayet eden ahmağa söylüyorum; bunun bedelini bu millet sana ödetecek. Bu iş bu kadar bedava değil" dedi.

İmamoğlu aynı gün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun sözlerinin hatırlatılması üzerine gazetecilere yaptığı açıklamada "31 Mart'ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa'da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın" ifadelerini kullandı.

YSK Başkanlığı tarafından 15 Kasım 2019'da yapılan ihbar üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturmanın ardından dava açıldı.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum