1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Ekrem İmamoğlu fetvayı verdi!
Ekrem İmamoğlu fetvayı verdi!

Ekrem İmamoğlu fetvayı verdi!

İmamoğlu: Cemevleri ibadethanedir!

23 Mart 2022 Çarşamba 15:42A+A-

HAKSÖZ HABER

Bir inanç birlikteliği içerisinden Hıristiyanların da Yahudilerin de ibadethanesi bellidir. Müslümanların da ibadethane olarak cami ve mescitleri kabul görmektedir. Akılsızlara anlatır gibi anlatmamızın sebebi bu konunun durmadan sulandırılmasından ileri geliyor.

Türkiye’de Alevi kesimler yıllardır rejimin mihmandarlığında büyük bir algı çalışması yürütüyorlar. Bir yandan İslam inancı içerisinde yer aldıklarını öne sürerken bir yandan ise farklı bir inanç sistemi gibi kabul görmek için çaba gösteriyorlar. Aleviler, Müslüman ise ibadethaneleri bellidir. Kendilerini öyle görmüyorlarsa bunu da açıktan ifade etmeleri gerekir.

Alevi kesimin siyasetteki etkin gücünden faydalanmak isteyen popülist siyasetçiler ise Müslümanların hassasiyetlerini hiçe sayarak amiyane tabirle bu konuyu kaşımaktan çekinmiyorlar. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Beylikdüzü Belediyesi’nin Kavaklı Mahallesi’ndeki "Beylikdüzü Fatma Ana Cemevi ve Kültür Merkezi" açılışında konu hakkında şunları dile getiriyor: Ülkemizde de milyonlarca Alevi vatandaşımız vardır. Ve biz, Alevi vatandaşlarımızın inanç temelinde var olan cemevlerinin ibadethane olmasının hâlâ tartışılıyor olmasını topraklarımızda, ne yazık ki üzülerek takip ediyoruz. ‘Cemevi ibadethanedir’ tartışmasının acilen bitirilmesi gerekir. Cemevi, ibadethanedir. Alevi vatandaşlarımızın hakkı olan ibadethanelerinin de de varlığını, en nadide bir şekilde, bizim gibi yöneticiler var etmelidir, hayata geçirmelidir.

Ardından “bu ülkede çok acıların yaşandığından” dem vuran Ekrem İmamoğlu, Alevilere en çok kimin acı yaşattığını ise atlayıp geçiyor. Kemalist rejim Alevileri sindirip kendi ideolojik yörüngesine çekmek için Dersim’de katliam gerçekleştirdi. Bugün Aleviler dahi bunu hatırlamak istemiyor. Anlaşılan o ki onlar da dedelerinin katilleriyle iş tutmakta bir beis görmüyorlar. Bu durum da Aleviliğin eklektik yapısıyla pekala ilişkilendirilebilir.

Netice olarak bir başkasının inancına kast etmedikçe herkes inancının gereklerini yaşayabilir. Ancak işin boyutlarını Müslümanların gelenek ve itikatları boyutuna taşırsanız sınırları çoktan aşmışsınız demektir. Cami-cemevi tartışması da böyledir! Bu sebeple İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Müslümanlara saygısızlık ederek verdiği “fetvanın” hiçbir geçerliliği olmadığı bilinmeli!

HABERE YORUM KAT

9 Yorum