1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ekonomi Bakanı Zeybekci’den 5 Önemli Mesaj
Ekonomi Bakanı Zeybekci’den 5 Önemli Mesaj

Ekonomi Bakanı Zeybekci’den 5 Önemli Mesaj

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Avrupa Birliği ile ABD arasındaki anlaşmada Türkiye'nin dışarıda bırakılmaması gerektiği uyarısını yaparak, "Aksi halde ekonomik anlamda Amerikan işgali olur" dedi.

11 Nisan 2015 Cumartesi 12:00A+A-

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ekonomi gündemini sarsacak önemli açıklamalar yaptı. 

BloombergHT'de bugün konuşan Bakan Zeybekci gündemi sarsacak beş önemli noktaya değindi. 

1-Gümrük Birliğinden çıkarız

Zeybekci, Avrupa Birliği ile ABD arasında imzalanması beklenen ticari ve yatırım ortaklığı (TTIP) anlaşmasına yönelik bugüne kadarki belki de en sert açıklamasını yaptı. Anlaşmanın Türkiye'yi olumsuz etkileyeceğini söyleyen Zeybekci şöyle konuştu: "Kendilerinin anlayacağı dilden konuşuyoruz. Türkiye'nin dışarıda bırakıldığı anlaşma ticari olarak Amerikan işgali anlamına gelir. Gümrük Birliğini askıya alırız.".

2-Moody's beklentisi

Moody's bugün Türkiye kredi notuna ilişkin açıklama yapacak. Zeybekci, geçen yılki verilerle karşılaştırıldığında Türkiye'nin kredi notunda en kötü ihtimalle "nötr" bir karar beklediğini söyledi.

3-Çin malları yakın takipte

Zeybekci, Türkiye'nin Rusya, İran gibi ülkelere enerji ihtiyacı nedeniyle bağımlı olduğunu ancak Çin'e bağımlı olmadığını ve bu ülkeye karşı ticaret açığını indirebileceklerini söyledi. Bu nedenle, Çin mallarını yakından takip ettiklerini ve önlemler aldıklarını söyledi. Zeybekci bir de örnek verdi: "Tedbir aldık. Maliyetleri artırdık. Çin'den ayakkabı ithalatını yarı yarıya indirdik".

4-Dolar kurunun seviyesi

Bakan Zeybekci'ye yeniden 2,62'yi aşan dolar kuru da soruldu. Zeybekci dolardaki yükseliş konusunda rahat: TL'nin seviyesi risk değil. Dolar küresel olarak yükseliyor. TL'nin değer kaybı da benzer. 

5-Büyüme

Zeybekci yavaşlayan ekonomi hakkında da konuştu. Türkiye'nin ortalama yüzde 3 seviyesinde büyüdüğünü, bunun durgunluk anlamına geldiğini ve kabul edilemeyeceğini söyleyen Zeybekci iç talebin canlandırılması gerektiğini belirtti.

 

HABERE YORUM KAT