1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÜRDÜN

  4. Ebu Katade’den IŞİD’e Cizye Tepkisi!
Ebu Katade’den IŞİD’e Cizye Tepkisi!

Ebu Katade’den IŞİD’e Cizye Tepkisi!

Ürdün’de yargılanmakta olan Ebu Katade, Irak Şam İslam Devleti örgütünün Rakka’da Hristiyanlara cizye uygulayacağını ilan etmesinin İslami kurallara aykırı olduğunu söyledi.

04 Mart 2014 Salı 14:16A+A-

HAKSÖZ-HABER

Rakka’da İslami grupların mensuplarını katlederek hâkimiyeti ele geçiren IŞİD, 26 Şubat’ta Rakka’da yaşayan Hıristiyan Suriyelilere cizye vergisi uygulamaya başlayacağını duyurmuştu.

Asıl ismi Ömer Osman olan Filistin kökenli Ürdün vatandaşı âlim Ebu Katade, 27 Şubat’ta tutuklu bulunduğu Ürdün’de duruşmaya çıkarıldığı sırada el-Hayat gazetesine verdiği demeçte bu uygulamanın gayrı İslami olduğunu, çünkü bunun ancak iki taraf arasında sözleşmeyle yapılabileceğini, oysa şu anda taraflardan birinin bulunmadığını belirtti.

Ayrıca şu anda Suriye’de mücahitlerin halkı koruyabilecek güçte olmadıklarını, dolayısıyla mallarını ve canlarını koruyamadıkları Hıristiyanlardan bu şartlarda vergi almalarının caiz olmadığını da ifade etti.

Ebu Katade, IŞİD’e yönelik suçlamalarını sürdürerek 23 Şubat’ta Halep’te canlı bomba eylemiyle katledilen Ebu Halid es-Suri’nin öldürülmesinden ötürü büyük üzüntü duyduğunu ve onun bu şekilde öldürüleceğini aklına bile getirmediği belirtti. Öldürülmesini Hz. Ali’nin katledilmesine benzeten Ebu Katade, onu çok iyi tanıdığını ve kaybının mücahid Şeyh Usame’ninki gibi büyük bir kayıp olduğunu belirtti.

Nusra’nın IŞİD’e verdiği 5 günlük süre konusuna ilişkin bir soruya cevaben Ebu Katade, Culani’yi desteklediğini söyledi. Mücahitlerin birbirini hedef almalarının kabul edilemez olduğunu ama kendilerini koruyabileceklerini söyledi. Asıl hedefin Şam’daki mücrim rejim olması gerektiğini söyleyen Ebu Katade, elbette yol üzerinde biriken engellerin de temizlenmesinin şart olduğunu belirtti.

Ürdün’de cezaevi şartlarına da değinen Ebu Katade, Müslüman tutukluların açlık grevi yaptıklarını, kendisinin de gerek cezaevi şartlarının kötülüğünü gerekse de bazı yakınlarına ziyaret izni verilmemesini protesto için cezaevi yemeğini yemediğini söyledi.

Bulunduğu blokta 9 mücahidin açlık grevi yaptığını, iki kişinin ise sağlık durumları nedeniyle cezaevi yemeğini yemeyerek eyleme destek verdiklerini söyledi.

1993’te Londra’ya yerleşen ve geçtiğimiz yaz İngiliz hükümeti ile Ürdün arasında işkence yapılmayacağı anlaşmasına binaen Ürdün’e geri gönderilen Ebu Katade’nin duruşması 15 Mart’a ertelendi.

----------------

28 Şubat 2014’te Al Monitor’da yayınlanan bu haberi Haksöz-Haber için Hasan Soylu çevirdi.

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum