1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ebu Katade Serbest Bırakıldı
Ebu Katade Serbest Bırakıldı

Ebu Katade Serbest Bırakıldı

Yedi yıldır gözaltında tutulmakta olan Ebu Katade, bugün Worcestershire'daki Long Lartin cezaevinden çıktı.

13 Kasım 2012 Salı 17:34A+A-

Müslüman âlim Ebu Katade, bir İngiliz mahkemesinin, "Terör suçlamasıyla yargılanmak üzere Ürdün'e gönderilmesi halinde adil bir şekilde yargılanmaması olasılığı bulunduğu" hükmüne varması üzerine, kefaletle ve koşullu olarak serbest bırakıldı.

İngiltere Özel Göç Temyiz Komisyonu, dün, bombalama eylemi planlamakla suçlanan Ebu Katade'nin Ürdün'de yargılanması halinde, işkenceyle bilgi alınmış bazı kişilerin ifadelerinin mahkemede kullanılabileceği hükmüne varmıştı.

İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg ise, hükümetin Ebu Katade'yi sınır dışı etmeye kesin kararlı olduğunu söyledi.

ITV Televizyonuna açıklamalarda bulunan Clegg, mahkeme kararına karşı olduklarını ve hükmü temyize götüreceklerini belirtti; "Bu adamı uçağa koyup Ürdün'e geri göndermeye kesinlikle kararlıyız. O burada ait değil. Bu ülkede bulunmaması gerekiyor, tehlikeli bir kişi o. Ülkemize zarar vermek istedi ve bu koalisyon hükümeti, kendisinin Ürdün'e gönderilmesini sağlamak için gereken her şeyi yapacak." dedi.

Ürdün Enformasyon Bakan Yardımcısı Neyif el-Feyiz BBC'ye yaptığı açıklamada dünkü mahkeme kararından kendilerinin de düş kırıklığına uğradıklarını belirtti.

Ebu Katade'nin, 1998 ve 1999 yıllarında Batı'ya ve İsrail'e ait hedeflere bombalı saldırı planları yaptığı iddiasıyla Ürdün'de yeniden yargılanması isteniyor. Ebu Katade, 1999 yılında Ürdün'de gıyabında yargılanmış ve “suçlu” bulunmuştu.

7 Yıldır Tutukluydu!

Filistin doğumlu bir Ürdünlü olan ve gerçek adı Ömer Osman olan Ebu Katade, İngiltere'de herhangi bir eylemden dolayı suçlanmamasına rağmen 7 yıldır gözaltında tutuluyordu.

Bu yılın başlarında Strazburg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, İngiltere ile Ürdün arasındaki anlaşmada yer verilen güvenceleri esas alarak, Ebu Katade’nin Ürdün'e gönderilmesi halinde kötü muamele görmeyeceğine kanaat getirmişti.

İngiltere'nin Ürdün'den ek güvenceler almasına rağmen, dün, Özel Göç Temyiz Komisyonu başkanı Yargıç Mitting, "Ebu Katade'nin adil bir şekilde yargılanacağı görüşünde olmadığını" bildirdi.

Mahkeme kararını "komedi" diye niteleyen İngiltere Parlamentosundaki İçişleri Komisyonu Başkanı Keith Vaz, Ürdün Kralı'nın bu ayın sonlarında İngiltere'yi ziyaret edeceğini ve bunun hükümete, ceza yasasının uygulanma şeklinde daha büyük çaba göstermesi konusunda Ürdün'ü ikna fırsatı vereceğini söyledi.

Vaz, Ebu Katade davasının vergi mükelleflerine 1 milyon sterline mal olduğunu belirtti.

 

HABERE YORUM KAT