1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Duruşmada Yılmazer-Cerrah Tartışması
Duruşmada Yılmazer-Cerrah Tartışması

Duruşmada Yılmazer-Cerrah Tartışması

Dink cinayeti duruşmasında dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Cerrah ile Emniyet İstihbarat Dairesi'nin eski başkanı Yılmazer arasında tartışma çıktı.

11 Kasım 2016 Cuma 17:48A+A-

Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in, 19 Ocak 2007'de öldürülmesine ilişkin davada savunmasını tamamlayan dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın çapraz sorgusuna geçildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ile Cerrah arasında tartışma yaşandı.

Söz alan Yılmazer, "Cinayetin arkasındaki gücü ortaya çıkarmak için bana ne gibi talimatlar verdiniz? sorusu üzerine Cerrah, "Benim talimat vermem gerekmez. Siz şube müdürü olarak bunları hazırlayıp getirmeniz lazım" cevabını verdi.

Erdoğan'la görüşme

Dink cinayetiyle ilgili konuyu araştırmak için kendisine talimat verilmediğini söyleyen Yılmazer, o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın makamına gitmek zorunda kaldığını söyledi. Bunun üzerine Cerrah, "Şube müdürü Başbakana gidiyor. Kimsin sen, kim bilir daha ne itiraflarda bulunacak, daha neleri çıkacak?" şeklinde çıkıştı.

165 kişilik kadro tartışması

Yılmazer, İstanbul İstihbarat Şube Müdürü olarak göreve başladıktan sonra ilgili birimde 570 personelin bulunduğunu ve bu sayıda neden azalma olduğunun sorması üzerine, Cerrah, şunları kaydetti:

"Ali Fuat, 2 ay sonra 165 kişiden oluşan bir liste getirdi. Karakol polislerini istihbarat şubeye almak istediğini söyledi. 'Karakol polisinden istihbarat polisi olmaz' dedim ve izin vermediğim için beni dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a şikayet etti.

Beşir Bey, bir toplantıda bana kızarak 'neden izin vermiyorsun' dedi. Ben de 165 kişiye izin verdim. Daha sonra yine bir liste getirdi. Ben yine aynı gerekçelerle izin vermeyince Beşir Bey beni Ankara'ya çağırdı. 'Yönetmelik var' dedim. 'Vereceksin' dedi. Ben de verdim. İstihbaratta ne kadar bilgili ve çalışmış eski polis varsa karakollara gönderdi. Kendi kadrosunu oluşturdu. Yalansa yalan desin."

Bunun üzerine Yılmazer, "Yalan" diyerek cevap verdi.

"Alnından öperim"

Yılmazer, "Bugüne kadar hangi şube müdürünün alnından öptünüz?" sorusuna ise Cerrah: "Sen hariç. Ahmet İlhan Güler'in başarılı çalışmaları nedeniyle her gün alnını öperim" cevabını verdi. Bu cevap üzerine Yılmazer, "Devrimci Karargah operasyonu sonrası benim alnımdan öptünüz." dedi.

Mahkeme Başkanı Canel Rüzgâr, "Demek ki aranızda iyi şeyler de yaşanmış" diyerek, yaşanan tartışmayı önlemeye çalıştı. Mahkeme heyeti, çıkan tartışmalardan dolayı ara kararını açıklamak için duruşmaya ara verdi.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT