1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden Çağrı
Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden Çağrı

Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden Çağrı

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali el-Karadaği, Süleymaniye ve ilçelerinde meydana gelen gösteriler üzerine Kürt bölgesindeki 5 büyük partiyi uzlaşmaya çağırdı.

11 Ekim 2015 Pazar 23:50A+A-

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali el-Karadaği, Süleymaniye ili ve ilçelerinde meydana gelen gösterilerle ilgili yaptığı açıklamada, Kürt bölgesindeki 5 büyük partiye uzlaşı çağrısında bulundu.

Karadaği yaptığı yazılı açıklamada, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni (IKBY) ağustos ayında ziyaret ettiğini ve o zaman da başkanlık makamıyla ilgili sorunların Kürt bölgesini tehlikeli bir noktaya götürdüğünü hissettiğini belirterek, "Bütün siyasi tarafları ziyaret ederek, iç savaş, şiddet ve iki idareli yönetim konusunda uyardım. Fakat maalesef siyasi taraflar, yaptıkları 9 toplantıda da bir sonuca varamadılar" dedi.

Siyasi krizin yanı sıra ekonomik krizin de IKBY'yi etkisi altına aldığını kaydeden Karadaği, Kürt bölgesinde sosyal barış ve huzur ortamıyla ilgili ciddi tehlikelerin baş gösterdiği uyarısında bulundu.

IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin liderliğini yaptığı Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve diğer 4 büyük partiyi, henüz durum kontrolden çıkmadan müzakere masasına oturmaya davet Karadaği şunları kaydetti:

"Kürdistan'ın tüm siyasi partilerine ve halkına çağrıda bulunuyorum: Sorumlulukla hareket edin ve ortamın daha da karmaşık hale gelmesine izin vermeyin. Çünkü Suriye, Irak, Libya ve Yemen yeterince kötü günler geçiriyor. Bizim de Kürdistan'daki huzuru ve asayişi korumamız gerekiyor."

Karadaği, Kürt siyasi partilerine yönelik tavsiyelerini şöyle sıraladı:

"Kürdistan'daki 5 büyük siyasi parti, vatandaşların sakinleştirilmesi ve sükunetin sağlanması için ortak bir bildiri kaleme alsınlar. En kısa zamanda bir anlaşmaya varın. Sorunlu noktaları aşın. Vatandaşların kanını partilerin çıkarlarından önde tutun. Elde ettiğimiz kazanımların kaybolup gitmesine yol açmayın. Herşeye tekrar sıfırdan başlamayın. Asayiş ve polis birimleri, Kürdistan bölgesinin bağımsız kurumları olarak çalışsınlar. Hiçbir partinin ve tarafın binasına saldırı düzenlenmesine izin vermesinler."

Öte yandan Irak'ta, KDP'ye bağlı olan İçişleri Bakanlığının Goran Hareketi'ne mensup parlamento başkanının, bakanlar, milletvekilleri ve genel müdürlere "Erbil'e girmemeleri ve görevlerini bırakmaları" yönünde mesaj gönderdiği iddia edildi.

KDP ile Goran arasında yaşanan gerginlik nedeniyle Irak Kürt Bölgesel Parlamentosu'nda yarın yapılması planlanan olağanüstü oturum da ertelendi.

AA

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT