1. HABERLER

  2. HABER

  3. Dört Yılda 866 Bin Kişi Dinlenmiş
Dört Yılda 866 Bin Kişi Dinlenmiş

Dört Yılda 866 Bin Kişi Dinlenmiş

17 Aralık darbe girişiminin ardından siyaset, sanat ve iş dünyasından çok sayıda ismin yasadışı dinlendiği ortaya çıkmıştı; Adalet Bakanlığı Müsteşarı İpek ise “2010 ile 2014 arasında 866 bin dinleme yapıldığını tespit ettik” dedi.

14 Temmuz 2014 Pazartesi 10:32A+A-

Siyaset, iş, sanat, medya ve futbol camiasının önde gelen isimlerinin de aralarında yer aldığı binlerce kişinin “Ergenekon, PKK, Hizbullah, İBDA-C, DHKP-C üyesi ve uyuşturucu kullanmak” gibi iddialarla yıllarca yasa dışı dinlendiği ortaya çıkmıştı. Birçok kişi farklı isimlerle ve alakasız dosyalarda yıllarca dinlenip arşiv kaydına maruz kalmıştı. 

Bu gelişmeler üzerine yapılan incelemeler sonucu 2010 ve 2014 yılı arasında 866 bin kişinin özel yetkili savcılar ve mahkemeler eliyle dinlendiği saptandı. Konuyla ilgili değerlendirmeyi önceki akşam İstanbul’da hakim ve savcılara verilen iftar yemeğinde konuşan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1453 Topkapı Sosyal Tesisleri’ndeki iftarda, İstanbul’da görev yapan birçok başsavcı ve başsavcıvekili ile bine yakın hakim ve savcı da hazır bulundu.

Yargı içinde ortaya çıkan skandal dinlemelere değinen İpek, “Yakın bir tarihte kapatılan özel yetkili mahkemeler ile TMK gereği kurulan mahkemelerde yapılan incelemelerde, 2010-2014 arasında 297 bin dinleme adli dinleme olarak, 569 bin dinleme de önleme dinlemesi olarak, yani toplam 866 bin dinleme yapılmış. TBMM başkanı, bakanlar, vekiller, işadamları ve gazeteciler neden dinlendi. Savunma sanayi yöneticileri, ASELSAN ve MKE’nin yöneticileri, TSK’nın muvazzaf ve emekli subayları, eski başbakanlarımızdan Necmettin Erbakan, ‘Hufzullah Gültekin’ adı altında ve terör suçuyla dinlenmiş. Bunların kim adına ve ne için dinlendiklerini mutlaka bilmemiz gerekiyor. Hukukun olduğu yerde böyle bir başıboşluk ve vurdumduymazlık asla kabul edilemez” diye konuştu.

En son, bazı yargı mensupları da kullanılarak devlet sistemini alt üst edecek şekilde bir teşebbüste bulunulduğuna dikkati çeken İpek, “Darbelerle müdahaleler tarihine yarım kalmış bir müdahale başlığı daha eklenmiştir. 17 ve 25 Aralık’ta yaşananların, ileri sürülen gerekçelerle ilgili olmadığını hepimiz biliyoruz. Rahmetli Menderes ve bakanlarını yolsuzlukla suçlayıp kamuoyunda yıpratan zihniyet yeniden dirilmiştir” dedi.

MEMNUNİYET AZ

İpek, Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2013’te yayınladığı verilere göre, adli hizmetlerden memnuniyet oranının yüzde 52.8 olduğunu kaydederek, “Yani bu sonuca göre iki kişiden biri adalet hizmetlerinden maalesef memnun değil” şeklinde konuştu.

MAĞDUR YARGIÇLARA SİCİL AFFI

Yargıda belli bir grup tarafından mağdur edildiği savunulan yargıçlar için sicil affı geliyor. Kanun tasarısının 15 gün içinde Meclis'e gönderilmesi bekleniyor. Mağdur yargıçlara konuyla ilgili bilgiyi Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek verdi. İpek, 'Özellikle nihayet senelerde birçok meslektaşımızın haksızlığa maruz kaldığına inanıyoruz. Sicil affı mutlaka çıkmalı' diye söyledi. Son senelerde yargıçlara 461 kınama, 399 uyarma, 173 sürgün, 82 de ihraç cezası verildiği belirtiliyor.

 

HABERE YORUM KAT