1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. Doğu Türkistan'daki Oruç Yasağına Tepki
Doğu Türkistan'daki Oruç Yasağına Tepki

Doğu Türkistan'daki Oruç Yasağına Tepki

Avrupa Parlamentosu-Çin Dostluk Grubu Üyesi Karim, Çin yönetimini Doğu Türkistan'daki oruç yasağını kaldırması konusunda uyardı.

07 Temmuz 2014 Pazartesi 14:42A+A-

Çin'in kuzeybatısındaki Doğu Türkistan'da memurlar ve öğrencilere uygulanan oruç yasağına Avrupa Parlamentosu'ndan (AP) tepki geldi.

İngiliz Muhafazakar AP Üyesi Sajjad Karim, Pekin yönetiminin bu kararından derin endişe duyduğunu ifade ederek, bu yasaklamadan derhal geri dönülmesi gerektiğini belirtti.

Aynı zamanda AP-Çin Dostluk Grubu üyesi olan Karim, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'a gönderdiği mektupta, konunun Çin makamlarının gündemine getirilmesini istedi. Karim, Ashton'dan Sincan'daki şiddetin tırmanmasının önlenmesi ve sıkıntı içindeki topluma yardım için hangi adımların atılacağı sorusuna cevap istemesini talep etti.

Karim, ayrıca Çin'in Doğu Türkistan'da memurlar ve öğrencilere oruç tutma ve camiye gitme dahil "tüm dini faaliyetleri" yasaklama kararından dönmemesi halinde AB'nin "gerekli adımları atmasını" istedi. 

Çin'in AB Büyükelçisi Yang Yanyi'ye gönderdiği mektupta da oruç yasağına son verilmesi gerektiğini vurgulayan Karim, bölgede tansiyonun yüksek olduğunu ve bu yasağın gerginliğin azaltılmasına hiçbir katkı yapmayacağına işaret etti.

 

HABERE YORUM KAT