1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Doğu Kudüs'te Cenaze Gerilimi
Doğu Kudüs'te Cenaze Gerilimi

Doğu Kudüs'te Cenaze Gerilimi

İsrail kuşatması altında bulunan Doğu Kudüs’te öldürülen Muhammed Hüseyin Ebu Hudayr'ın cenaze töreni yapılıyor. İşgal ordusu ve polisi bölgede güvenlik önlemlerini artırıyor.

04 Temmuz 2014 Cuma 14:44A+A-

Muhammed Hüseyin Ebu Hudayr'ın cenazesi ailesinin yaşadığı Doğu Kudüs'ün Şufat bölgesine ulaştı.

Bölgedeki Al Jazeera kaynaklarına göre, işgal güçleri perşembe gecesi Doğu Kudüs'teki evlere operasyon düzenleyerek onlarca Filistinli genci gözaltına aldı.

Semtte gösterilerin gece boyu devam etmesi üzerine bu bölgeye uygulanan giriş ve çıkış yasağı da devam ediyor.

Sivil giyimli işgal güçleri semtin bazı noktalarında bulunan ev ve işyerlerine baskınlar düzenliyor.

Protestocular bunun üzerine işgal güçlerine taşlarla saldırdı. Kısa süren arbedenin ardından işgal güçleri bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.

Şafe semtinde bulunan bir işgalci yerleşimcinin evine de Filistinli protestocular tarafından molotofkokteyli atıldı.

İigal polisi düzenlediği baskınlar ile bugün cuma namazının ardından çıkması muhtemel gösterilerin önüne geçmek istiyor. Filistin tarafından sosyal medya üzerinden yapılan çağrılarda ise cenaze namazının ardından tüm bölgelerde protesto gösterileri düzenlenmesi istendi.

Bölgede sağlık hizmeti veren Kızılay yetkilileri yaptıkları açıklamada, perşembe günü başlayan ve halen devam eden gösterilerde 232 protestocunun yaralandığını duyurdu.

Siyonist İsrail gerçek mermi kullanıyor

Kızılay yetkilileri, yaralı olarak sağlık merkezlerine taşınan Filistinlilerden altısının gerçek mermilerle vurulduğunu açıkladı.

Kentin batı kesimlerinde de gösteriler yapıldı. Ramallah yakınlarında bulunan Kalnadiye bölgesinde düzenlenen gösterilere müdahale etmek isteyen işgal güçleri ile Filistinliler arasında gerginlik yaşandı.

Gruba göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahale eden işgal polisine protestocular taşlarla karşılık verdi. Bölgede bulunan ara sokakları çöp bidonları ile kapatan Filistinli gençler protestolara devam ediyor.

‘İntikam amacıyla kaçırılıp öldürüldü’

Öldürülen Ebu Hudayr’ın ailesi ise çocuklarının Yahudi yerleşimciler tarafından intikam almak amacıyla kaçırılıp öldürüldüğü konusunda hemfikir. Ebu Hudayr’ın kaçırılma olayının üç Yahudi yerleşimcinin defnedilmesinden bir kaç saat sonra gerçekleşmesi ise olayın üzerindeki 'intikam saldırısı' şüphelerini giderek artırıyor.

Ebu Hudayr’ın babası, olay günü sabah namazına gitmek için oğlunun sahurdan sonra mahalle camisine gittiğini, cami önünde arkadaşlarını beklerken zorla iki kişi tarafından bir araca bindirilerek kaçırıldığını ve olayı görenlerin olduğunu söyledi.

Polis, Ebu Hudayr’ın babasının polisi sabah saat 04.00’te arayarak kaçırılma olayını rapor ettiğini açıkladı. Polis, daha sonra aracın geçtiği güzergahta cep telefonu sinyalinden takip edilerek, yaklaşık iki saat sonra sinyalin kesildiği noktada Ebu Hudayr'ın cesedinin şehrin diğer tarafındaki ormanlık alanda bulduklarını ifade etti.

İsrail 12 Haziran'da Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolan üç Yahudi yerleşimci gencin kaçırıldığını iddia etmiş, bundan Filistin yönetimini sorumlu tutmuştu. Bu kişilerin bulunması için işgal Parlamentosu, orduya operasyon yapmak dahil geniş yetkiler vermişti.

İşgal Ordusu da o tarihten bu yana Batı Şeria'da baskınlar düzenleyip, Filistin Meclis Başkanı Aziz Duveyk, milletvekilleri, eski bakanlar ve Hamas üyelerinin de arasında bulunduğu 639 kişiyi gözaltına almış, Gazze'deki onlarca noktaya hava saldırıları düzenlemişti.

Ebu Hudayr’ın öldürülmesinden bir gün önce de sayıları 300'e varan aşırı sağcı Yahudi yerleşimci bir grup, Batı Kudüs’te toplanarak, Araplar aleyhinde gösteri yapmış, yoldan geçen Araplara sözlü ve fiziksel saldırı da bulunmuşlardı. Polisin zorla dağıttığı kalabalık, gösteri sırasında intikam yeminleri etmişti.

 Al Jazeera

HABERE YORUM KAT