1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Doğu Guta’dan Çıkanların Sayısı 45 Bini Geçti!
Doğu Guta’dan Çıkanların Sayısı 45 Bini Geçti!

Doğu Guta’dan Çıkanların Sayısı 45 Bini Geçti!

Esed ve işbirlikçileri tarafından abluka altında tutulan Doğu Guta bölgesinden ayrılmak zorunda kalanları taşıyan 73 otobüsten oluşan 12’nci konvoy, İdlib ve Halep’in batı kırsalına ulaştı. Doğu Guta’dan çıkanların sayısı 45 bini geçti.

01 Nisan 2018 Pazar 14:53A+A-

Rusya’nın garantörlüğünde yürütülen görüşmeler sonucu varılan anlaşmaya göre, Doğu Guta’nın Arbin, Zemelka ve Ayn Terma yerleşimlerini kapsayan tahliyeler sürüyor.

Aralarında bin 72 çocuk, 644 kadın olmak üzere toplam 2 bin 875 kişiyi taşıyan 12’inci tahliye konvoyu bölgeden ayırıldı.

AA’da yer alan habere göre, konvoydaki siviller, ülkenin orta kesimindeki Hama’ya vardıktan sonra, direnişçilerin kontrolündeki İdlib ve Halep’in batı kırsalına sabah saatlerinde ulaştı.

Geçici barınma merkezlerinde kontenjanların dolması nedeniyle gelen sivillerin, okul ve camilere de yerleştirildikleri bildirildi.

Doğu Guta’dan dün hareket eden konvoyda daha önce yaralanan ve hayati tehlikesi bulunan hastaların olduğu kaydedildi.

Tahliyeler devam ederken, Esed ve işbirlikçilerinin binlerce kişiyi katlettiği Doğu Guta’nın Duma ilçesi ise hâlâ abluka altında tutuluyor.

Tahliyeye Giden Süreç

Esed ve işbirlikçileri, Rusya’nın hava desteğini alarak direnişçilerin kontrolündeki Doğu Guta’yı ele geçirmek için 19 Şubat’ta harekete geçmişti.

Bu tarihten itibaren Beşşar Esed rejimi ve Rusya’ya ait savaş uçakları yaklaşık 400 bin sivilin yaşadığı bölgeye havadan ve karadan düzenlediği saldırıları yoğunlaştırmıştı.

Saldırılar sonucu çok sayıda sivil yaşamını yitirirken, evleri yıkılan ve sürekli saldırılara maruz kalan binlerce sivil, sığınak ve bodrum katlarına saklanmıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 24 Şubat’ta aldığı ancak başlama süresi belirtilmeyen ateşkes kararına rağmen rejim ve işbirlikçilerinin yoğun saldırısı altında kalan Doğu Guta’da sivil ölümleri devam etmiş, uluslararası toplumun girişimleri sonuç vermemişti.

Ayrıca Rusya, BMGK kararının ardından 27 Şubat’ta ateşkesin her gün yerel saatle 09.00-14.00 (TSİ 10.00-15.00) arasında geçerli olacak şekilde başladığını ilan edip rejimin buna uyacağını ileri sürmüştü.

Ancak rejim güçleri, BMGK ve Rusya’nın ateşkes karalarına rağmen saldırılarına ara vermemiş, 3 Mart’tan itibaren bölgeye kara operasyonu başlatmış ve sivil yerleşimleri bombalamayı sürdürmüştü.

Rejim ve işbirlikçileri, 11-12 Mart’ta Doğu Guta’nın doğusundan batısına doğru ilerleyerek Haresta ilçesini de kuşatmış ve Doğu Guta bölgesini 3 parçaya bölmüştü.

Direnişçilerin kontrolündeki Doğu Guta’da 400 bin kişi 5 yıldır abluka altında yaşıyordu.

Esed rejiminin Rusya’nın desteğiyle son aylarda yoğun saldırılarla bölgenin yarıdan fazlasını ele geçirmesiyle on binlerce kişi rejim kontrolündeki alanlara göç etmek zorunda kaldı.

HABERE YORUM KAT