1. HABERLER

  2. HABER

  3. Diyarbakır’dan Başörtülü Vekillere Destek
Diyarbakır’dan Başörtülü Vekillere Destek

Diyarbakır’dan Başörtülü Vekillere Destek

AK Partili 4 kadın milletvekilinin Meclis’e başörtüleriyle girmesine Diyarbakır’dan destek geldi.

01 Kasım 2013 Cuma 14:04A+A-

Mehmet PİŞKİN / Diyarbakır Yenigun

AK Partili 4 kadın milletvekilinin Meclis’e başörtüleriyle girmesine Diyarbakır’dan destek geldi. Kentteki yurttaşlar ve bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, başörtülü milletvekillerini desteklediklerini söyledi

Türkiye’de en son 1999 yılında Türk asıllı ABD vatandaşı Merve Kavakçı, yemin etmek için geldiği Meclis’e başörtüsü ile girmişti. Bunun üzerine yuhalanarak, Meclis’ten çıkarılan Kavakçı’nın Türkiye vatandaşlığı da geri alınmıştı. Aradan geçen 14 yılın ardından Meclis’te dün tarihi bir gün yaşandı. AK Partili 4 kadın milletvekili TBMM’ye başörtüleri ile girdi. 4 kadın vekile Diyarbakır’dan destek geldi. Kentteki yurttaşlar, insan hakları savunucuları ve bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, kadın milletvekillerini desteklediklerini belirtti.

“Önemli, olumlu ama eksik”

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, vekillerin başörtüleri ile Meclis’e girmelerinin ve yaka paça dışarı atılmamalarının kendileri açısından sevindirici olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Biz İHD olarak temel hak ve özgürlükler çerçevesinde atılabilecek her önemli adımı destekleriz ve bu yöndeki çabalarımızı sürdürürüz. Hükümetin bir bütün olarak ayrım yapmaksızın insanların doğuştan sahip oldukları temel hak ve özgürlüleri şartsız, koşulsuz ve eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi gerekir. Bunun içine de anadilde eğitimden tutun da kılık kıyafete kadar, insanların inanç özgürlüklerine kadar her şey alınmalı ve bu yönde çalışmalar sürdürülmelidir. Önemli bir adım atılmıştır özgürlükler alanında ancak eksiktir. Biz kişisel ve siyasal haklar başta olmak üzere ekonomik ve sosyal hakların ve toplumun barış için de yaşama hakkı koşullarının oluşturulması gerektiğini ve bu yönde çalışma sürdürülmesi gerektiğine inanıyoruz. Hükümet bu şekilde yapmalıdır. Umuyoruz ve diliyoruz ki bundan sonra hiçbir siyasal iktidar kadının kılık-kıyafetine ve bedenine yönelik hiçbir eleştiri ve tasarrufta bulunmaz. Hükümetten herkesin inancına, kültürüne ve yaşam biçimine aynı hassasiyeti göstermesini bekliyoruz.”

“Bu adımı destekliyoruz”

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Yardımlaşma Derneği (Mazlum-Der) Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahim Ay, başörtüsü konusunun Türkiye için önemli bir konu olduğunu belirterek, “Bu adımı olumlu buluyor ve destekliyoruz. İnsanlar inançlarını istedikleri gibi yaşamalı.

Her insanın dini inancını, istediği yerde ve istediği gibi yaşamasını istiyoruz. Bu demokratik hayatın ve insan hak ile özgürlüklerinin temellerindendir” dedi.

“Olumlu gelişmelere işarettir”

Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Diyarbakır Şube Başkanı Murat Koç ise, AK Partili 4 kadın vekilin başörtüsüyle Meclise girmesinin, Türkiye’de ayrımcılık siyasetinin aşılması ve 28 Şubat hukuksuzluğunun ürettiği haksızlıkların giderilmesi konusunda önemli bir eşik ile psikolojik engelin ortadan kalkması anlamına geldiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Yasakçı ve despot uygulamaların her türlüsüne maruz kalan başörtülülerin süreç içinde ortaya koyulan mücadele ve toplumsal talep sonucu haklarına kavuşmaları, bu çirkin yasakların ortadan kalkması sevindiricidir ve bedel ödeyen bacılarımızın elde ettikleri büyük bir kazanımdır. Kadınların büyük bir kısmının sosyal hayatta başörtülü olduğu Türkiye toplumunun temsilcilerinin örtüleriyle meclise girememeleri ilk elde halkın tercihine ve değerlerine yönelen bir saldırı olarak görülmelidir. Kemalizmin İslam düşmanlığının somut bir tezahürü olan başörtüsü yasağına karşı ilk günden bu yana taviz vermeden mücadele eden ve bu uğurda sayısız bedel ödeyen başörtülüler için bu yaşanan gelişmeler bir kazanım ve sistemi geriletme adına bir zafer olarak okunmalıdır. Tek tipçi ve despot anlayışın 1999 yılında Merve Kavakçı’ya yaşattığı zulüm göz önünde tutulduğunda, bu gün parlamentoya başörtülü vekillerin rahatlıkla gitmesi, son tahlilde siyaset sahasının normalleşmesine, hak ve özgürlükler konusunda olumlu gelişmeler yaşandığına işaret etmektedir. Sistem tarafından neredeyse hayatın birçok alanında izole edilmeye çalışılan, 28 Şubat sürecinde en ağır baskılara maruz kalan başörtülü insanlar, ortaya koydukları destansı direnişle sistemi geriletmiş ve halkın değerlerine düşmanca yaklaşanların tarihin karanlık dehlizlerine yuvarlanacağını bizlere bir kez daha göstermişlerdir. Toplumsal değerlere düşmanlıkta ısrarcı olanların, kutuplaşmayı esas alarak temel hak ve özgürlüklerin önüne ket vurmayı amaçlayanların da bu gelişmelerden ders almaları elzemdir.”

Yurttaşlar da destekledi

Başörtülü milletvekillerini yurttaşlar da destekledi. Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi’nde esnaflık yapan Halim Karakuş, Türkiye’de hak ve özgürlükler konusunda son zamanlarda ciddi gelişmelerin yaşandığını kaydederek, “İnsanların giyim kuşamına karışmak doğru değildi. Artık Türkiye bunları aşıyor. Kim ne isterse onu giysin, kim ne isterse onu taksın. İsteyen istediği dilde konuşsun. Bu gelişmeler Türkiye’ye zarar değil, yarar sağlar” dedi.

Mehmet Bekiroğlu adlı yurttaş da vekilleri desteklediğine işaret ederek, “Meclis’te Kürtçe yemin edilmesinin önünün açılacağı günleri de bekliyoruz” diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum