1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. Diyarbakır Özgür-Der'den Hükümete Tepki
Diyarbakır Özgür-Derden Hükümete Tepki

Diyarbakır Özgür-Der'den Hükümete Tepki

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi, İçişleri Bakanlığının yaz dönemine ilişkin kılık kıyafet düzenlemesiyle ilgili bir basın açıklaması yaptı.

24 Mayıs 2013 Cuma 00:43A+A-

"Ülkede askerî vesayet başta olmak üzere sosyal, siyasal, eğitimsel vs. alanlarda kronikleşmiş birçok sistemsel soruna karşı açık tavır alan, kısmen de olsa olumlu adımlar atan ve yeni anayasayla kalıcı çözüm arama niyetine sahip olan bir hükümete ait bakanlık eliyle gerçekleştirilen bu baş açıklık dayatması yukarıda atıf yapılan bütün olumlu adımları anlamsızlaştıran, süreci geriye doğru götüren, yasakçı statükoculara moral aşılayan, hükümetin samimiyete gölge düşüren, hukuktan ve siyasi basiretten alabildiğine uzak bir icraattır." denilen açıklamada İçişleri Bakanlığı protesto edilerek hükümete bu çelişkiye derhal son vermesi çağrısında bulunuldu.

Basın Açıklamasının Tam Metni:

Hükümet Kendisiyle Çelişmeye Son Vermelidir!

28 Şubat hukuksuzluğuyla en üst düzeyde hesaplaşmanın yaşandığı bir süreçte İçişleri Bakanlığı yaz kıyafet genelgesinde baş açıklık dayatmasında bulundu.

Başta üniversiteler olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarında 28 Şubat’ın başlıca simgesi olan başörtüsü yasağı saçmalığının tamamen çözümüne yönelik hükümetin attığı olumlu adımların sürmesinin beklendiği bir vasata denk gelen bu genelge birçok açıdan açık bir tutarsızlıktır.

Hükümetin samimiyetini gölgeleyen, yüzleşme politikalarıyla çelişen, insan hakları bağlamında evrensel hukuk normlarına açıkça ters ve de hükümetin kendisini de zora sokacak olan İçişleri Bakanlığı genelgesi, açık ve akla zarar bir basiret tutulması örneğidir.

Askerî vesayet ve bu vesayet sisteminin 28 Şubat isimli kirli halkasının icra ettiği başörtüsü yasağına karşı şu ana değin birçok ciddi adım atmış olan bir hükümete bağlı bir bakanlıktan böyle bir genelgenin çıkmış olması açık bir tutarsızlıktır. Hükümet bu tutumuyla bizzat kendi ayağına sıkmış olmaktadır.

Ülkede askerî vesayet başta olmak üzere sosyal, siyasal, eğitimsel vs. alanlarda kronikleşmiş birçok sistemsel soruna karşı açık tavır alan, kısmen de olsa olumlu adımlar atan ve yeni anayasayla kalıcı çözüm arama niyetine sahip olan bir hükümete ait bakanlık eliyle gerçekleştirilen bu baş açıklık dayatması yukarıda atıf yapılan bütün olumlu adımları anlamsızlaştıran, süreci geriye doğru götüren, yasakçı statükoculara moral aşılayan, hükümetin samimiyete gölge düşüren, hukuktan ve siyasi basiretten alabildiğine uzak bir icraattır.

Başörtüsü yasağının tamamen çözüleceği yönde kamuoyunda oluşturulan güçlü beklentilerin üzerine sünger çeken bu başörtüsüne tahammülsüz tutumun bizzat konunun mağduru bir hükümetin bakanlığı elince gerçekleştirilmiş olması iktidar partisinin icraatlar tarihine kara bir leke olarak yazılacaktır.

İçişleri Bakanlığını bu anlamsız ve saçma genelge dolayısıyla protesto ediyor ve hükümeti bu saçmalığa derhal son vermeye çağırıyoruz!

Av. Serdar Bülent Yılmaz

Özgür-Der Diyarbakır Şube Başkanı

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum