1. HABERLER

  2. HABER

  3. Diyanet İşleri Başkanından Özeleştiri
Diyanet İşleri Başkanından Özeleştiri

Diyanet İşleri Başkanından Özeleştiri

Mehmet Görmez, "Bizim cami içinde, hutbelerimizde, vaazlarımızda kullandığımız dil, bugünün gençlerini kuşatamıyor" dedi

24 Temmuz 2013 Çarşamba 10:56A+A-

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Ankara Büyükşehir Belediyesi Gençlik Parkı Sosyal Tesisleri'nde gazetecilere verilen iftarın ardından konuşma yaptı.

Yaşanan bazı çatışmaları kuşak farkı olarak izah edilmeye çalışmasının da yanlış olacağını anlatan Görmez, şunları söyledi: 

"Bizim cami içinde, hutbelerimizde, vaazlarımızda kullandığımız dil, bugünün gençlerini kuşatamıyor ve onların dilini anlayabilmek, onlarla iletişim kurabilmek için yeni bir dile ihtiyacımız var. Bu yeni dili bulmak için de büyük bir çaba içerisindeyiz. Bu hakikaten ciddi bir sorun. Zannetmeyin ki bu sadece Diyanet'in sorunu, bence bütün eğitimcilerin, tüm akademik dünyanın, üniversitelerin, her birimizin sorunu. Bizim yeni kuşakların dilini ve üslubunu anlamak, onlarla yeni bir iletişim kurabilmek, onlarla yeni bir dil oluşturmak için daha büyük çabalara gayretlere ihtiyacımız var diye düşünüyorum." 

Diyanet olarak Türkiye'de bütün inanç kesimlerinin özgürce kendi inançlarını yaşamaları kendi güzellikleri değerlerini gönül rahatlığıyla paylaşabilecek bir ortama sahip olmaları için büyük bir çaba içerisinde  olduklarını aktaran Görmez, buna büyük önem verdiklerini söyledi. Görmez, şöyle devam etti:

"Burada herhangi bir inanç grubunu tek başına kastetmiyorum. Ortak tarihimizin en büyük emaneti olarak gördüğüm gayrimüslim dini azınlıklar dahil, Türkiye'deki bütün inanç kesimleri kendi tarihleriyle ve kültürleriyle var olan bütün değerleriyle birlikte hiçbir ötekileştirme yaşamadan özgürce bu topraklarda kendilerini ifade etme hakkına sahip olduklarını her zaman söyledik ve bundan sonra da söylemeye devam edeceğiz."

SANAL ORTAM UYARISI

Son dönemlerde sanal ortamda bir din savaşı başlatılmasını çok tehlikeli bulduğunu söyleyen Görmez, bu mecraların bilgi bakımından başlı başına  büyük sorunlar içerdiğini ve tüm dünyanın bunu ciddiyetle ele alması gerektiğini bildirdi. Görmez, "Sanal ortamda da olsa karşısında, görmüyor olabilir ama milyonlarca insanın değerleri, inancı var. Bunu dikkate alarak sanal ortamda da olsa eline klavyeyi alan herhangi bir insan karşısındaki bütün insanların yüce bildiği değerleri, kutsal bildiği değerleri dikkate alarak, o kelimeleri yazacak. Aksi takdirde gerçekten çok büyük yanlışlar ortaya çıkar" görüşünü dile getirdi.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI HER TÜRLÜ VESAYETE KAPALI OLMAK ZORUNDANDIR

Görmez, kendi araştırmalarına göre, Diyanet İşleri Başkanlığının varlığını halkın yüzde 80-90'ının kabul ettiğini anlatan Görmez, camileri, Kur'an kurslarını ve müftülük binalarını halkın yaptığını hatırlattı. Görmez, şunları kaydetti:

"Dünyada bir kamu kurumu olup sivil halkla doğrudan bu kadar güçlü irtibatları olan başka bir kurumun varlığın şahsen bilmiyorum ben. Ama bu şekilde yoluna devam etmesi de mümkün değildir. Diyanet İşleri Başkanlığının dini ve ilmi bakımdan özerk bir kamu tüzel kişiliğine kavuşması yeni anayasa tartışmalarında çok önem kazanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı her türlü vesayete kapalı olmak zorundadır. Hiçbir vesayete açık olmayacak şekilde kendi ürettiği doğru dini bilgiyi halkla özgür bir şekilde paylaşan, en azından idari bakımdan olmasa bile dini ve ilmi bakımdan özerk olmalı. Tıpkı üniversitelerde akademik müesseselerde olduğu gibi. Bu şu ana kadar özerk hareket etmiyor anlamına gelmez. Sadece altını çizmek istediğim husus, bu önemli hususun şahıslara idarelere yönetimlere bağlı kalmayarak, her türlü vesayete kapalı olarak daha özerk bir kuruluş olarak yoluna devam etmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum." 

"Her medya organının artık bir din danışmanına ihtiyacı olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullanan Görmez, medya kuruluşlarında hava durumu, spor, emlak gibi konularda danışman ya da uzman bulunduğunu hatırlattı. Görmez, "Ama din gibi ciddi bir konunun uzmanlarının medya içerisinde olmamasının ben bir eksiklik olduğunu düşünüyorum" ifadesine kullandı.

Dünyanın önde gelen yayın organlarında dini temsilcilerin bulunduğunu söyleyen Görmez, bir üniversitenin kendilerine "medya ve din" başlığı altında bir seminer programı düzenleme teklifinde bulunduğunu ve teklifi kabul ettiklerini bildirdi. 

Görmez, iftar ve sahur programlarının önümüzdeki yıllarda sadece duygulara değil akla da hitap edebilen programlara dönüşmesi amacıyla ortak bir çalışma yapmayı düşündüklerini kaydetti.

***

CAMİYE SIĞINAN ALLAH'IN EMANETİDİR, ANCAK...

Görmez, Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi'ne giren eylemcilere ilişkin bir soru üzerine, amaçlarının herhangi bir şeyi örtmek ya da kapatmak olmadığını, sadece yaşanan olayda suçlama ile suiniyetin birbirine karıştığını ve böylece tavır almanın güçleştiğini ifade etti.

Daha önce "rengi, dini, ırkı, hatta işlediği suç ne olursa olsun Allah'ın evine, mabede sığınan her insan bize Allah'ın emanetidir" dediğini anımsatan Görmez, şöyle konuştu:

'Kabe için Cenabı Hakkın kullandığı bir ifade vardır, 'Oraya giren, güvendedir'. Kabe'nin şubeleri olan camilere de herhangi bir insan zor bir zamanında sığındığı zaman biz onu güvende kabul ederiz. Ama bizim itiraz ettiğimiz, kabul etmediğimiz şu oldu; çok önceden, olaylar başlamadan içinde şiddeti barındıran bir hareket, o hareketi yapacak olan insanlar, bir camiyi önceden bir karargah olarak, üs olarak, lojistik mekan olarak belirleyip, önceden çuvallarla eşyalarını oraşa taşıyıp hazırlık yapmışlarsa bunu kabul edemeyeceğimizi açıkca ifade ettik. Bu iki hususu birbirinden ayırdık, ayırmaya da devam ediyoruz.

ELİMİZDE 3 GÜNLÜK GÖRÜNTÜLER VAR

İçeriye gelince, tekrar tartışma başlatmak istemem, 3 günlük kamera kayıtlarımız elimizdedir. İçeride her türlü, sadece yaralılar yok, sadece masum olarak oraya sığınanlar yok, herhangi bir Müslümanın kabul edemeyeceği davranışlar da var. Bunların bir kısmını biz doğrusu paylaşmayı dahi zait kabul ettik. Gönül isterki böyle birşey hiç olmasaydı, bunun üzerinden de bir cami üzerinden böyle bir tartışma hiç yaşanmasıydı. Ama bu iki hususu daima birbirinden ayırdık, ayırmaya devam ediyoruz."

AA / STAR

HABERE YORUM KAT

1 Yorum