1. HABERLER

  2. HABER

  3. Dışişleri'nde Sürpriz Atamalar
Dışişleri'nde Sürpriz Atamalar

Dışişleri'nde Sürpriz Atamalar

Washington Büyük elçisi Namık Tan merkeze çekildi. Yerine eski MGK Genel Sekreteri Serdar Kılıç atandı. Londra'ya ise MİT Müsteşarı Fidan'ın yardımcısı Abdurrahman Bilgiç getirildi. 10 büyük elçinin daha yeri değişti.

07 Ocak 2014 Salı 13:43A+A-

17 Aralık komplosunun ardından devlet kademelerindeki yapılanma kapsamında aralarında Washington ve Londra'nın da bulunduğu 12 büyükelçinin görev yeri değişti. Bakan Ahmet Davutoğlu, yeni görevlerini büyükelçilere telefonla bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'nda hazırlanan yeni büyükelçiler kararnamesine göre, eski MGK Genel Sekreteri ve Tokyo Büyükelçisi Serdar Kılıç, Washington'a atanıyor. 2010 yılından bu yana Washington Büyükelçiliği görevini yürüten Namık Tan ise merkeze alınacak. Serdar Kılıç, aynı zamanda Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç'ın amcası. Hakan Fidan'ın MİT Müsteşarı olduğu 2010 yılında MİT Müsteşar Yardımcılığı görevine getirilen, bir süre Tokyo Büyükelçiliği yaptıktan sonra tekrar aynı göreve getirilen Abdurrahman Bilgiç ise Londra'ya atanacak. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Büyükelçi Bilgiç'e tebligatı yaparken, 'Kurumunuza tekrar hoş geldiniz, hayırlı olsun' dedi.

BOTSALI UNESCO'YA

Eski Musul Başkonsolosu ve Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı ise UNESCO Daimi Temsilciliği görevine getirildi. Bakan Davutoğlu, telefonda Botsalı'nın kızları Derya ve Defne ile de konuştu. Eşi İnci Botsalı'ya 'Bugüne kadar hep zor bölgelerde görev yaptınız artık daha rahat ama yine bizim için önemli bir misyona gidiyorsunuz, hayırlı olsun' dedi.

SİZİ MEMLEKETİNİZE GÖNDERİYORUM

Büyükelçi Ahmet Bülent Meriç ise Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği görevine getirildi. Bakan Davutoğlu, tebligat için aradığında Meriç'in Japon asıllı Türk vatandaşı eşi Aylin Meriç ile görüştü. Davutoğlu, Aylin Meriç'e 'Memleketinizi özlediniz mi' diye sorarken Meriç de Japonya'yı özlediklerini ancak gidemediklerini söyledi. Davutoğlu, bunun üzerine 'O zaman sizi memleketinize gönderiyoruz. Eşiniz Tokyo Büyükelçimiz oluyor hayırlı olsun' dedi.

BOŞNAKÇA KONUŞMANI İSTİYORUM

Davutoğlu'nun daha önce özel müşavirliğini yapan ve kritik dönemlerde birlikte çalıştığı Prag Büyükelçisi Cihad Erginay, Bosna Hersek'e atanıyor. Boşnak kökenli Erginay, Mavi Marmara saldırısı, Ermenistan ile protokollerin imzalanması gibi kritik zamanlarda Davutoğlu'nun en yakınındaki isimlerdendi. Bakan Davutoğlu, Erginay'a, 'Geldiğimde Boşnakça konuşmanı istiyorum' dedi.

AGREMANLARI BEKLENİYOR

Ayrıca Mehmet Tuğrul Gücük, Bern'e (İsviçre); Hakkı Akil, Paris'e (Fransa); Aydan Yamancan, Vilnius'a; (Litvanya); Ahmet Necati Bigalı, Prag'a (Çek Cumhuriyeti); Esra Demir, Abidjan'a (Fildişi Sahili); Hikmet Renan Şekeroğlu, Bamako'ya (Mali) ve Mehmet Bilir de Nuakşot'a (Moritanya) atandı. İlgili ülkelerden agremanların gelmesinin ardından kararnameler hazırlanarak atamalar yapılacak. Öte yandan, bir süre önce Paris Büyükelçiliği görevinden merkeze alınan Tahsin Burcuoğlu da emekliye sevkedilecek.

Tokyo'daki son görevi

Washington'a atanan eski MGK Genel Sekreteri ve Tokyo Büyükelçisi Serdar Kılıç'ın buradaki son görevi Uzakdoğu ziyaretine çıkan Başbakan Tayyip Erdoğan'ı karşılamak oldu.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT