1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Direnişçilerin Aldığı İdlib'de Hayat Normale Döndü
Direnişçilerin Aldığı İdlib'de Hayat Normale Döndü

Direnişçilerin Aldığı İdlib'de Hayat Normale Döndü

Muhalif çatı birliği Fetih Ordusu'nun Suriye'nin kuzeybatısında yer alan İdlib kentinin denetimini ele geçirmesinin ardından kentte hayat normale döndü.

02 Nisan 2015 Perşembe 16:48A+A-

Fetih Ordusu'nun 28 Mart Cumartesi günü çatıda birleşen birliklerle kentin denetimi ele geçirmesinin ardından yönetimin baskısı altında bulunan halkın ihtiyacını karşılamak için dışarı çıktığı, pazar yerlerinde alış veriş yapıldığı gözlendi.


Şebbiha baskısı kalktı


Anadolu Ajansı'na konuşan İdlib'te esnaflık yapan Ebu Hazale, "kent yönetiminin Ulusal Savunma Güçleri çatısı altında birleştirilen paramiliter Şebbiha gruplarının elinde olduğu dönemde şehir halkı üzerinde büyük baskılar uygulandığını bu sebeple bir çok sivilin göçe zorladığını" belirtti. Kente bulunan her şeyin şebbihaların elinde olduğunu ifade eden Hazele, şunları söyledi:

"Mazot, benzin ve gaz her şey şebbihaların elindeydi. Halkın hiçbir şeyi yoktu. Muhalifler dün şebbihalardan gaz depolarını alarak, benzin mazot ve mutfak tüpünü halka uygun fiyattan satmaya başladı. Yönetimin denetimdeyken şebbihalar bizi soyup soğana çevirdi. Çalmadıkları hiçbir şey kalmadı."
Hazele, kentin direniş birliklerinin denetimine geçmesinin ardından kentte halkın söz sahibi olduğunu aktardı.


Meyve sebze satarak geçimini sağlayan Ebu Rıdvan da benzin almaya giderken şebbihalara rüşvet vermek zorunda kaldıklarını, aksi takdirde kendilerine mazot, benzin vermediklerini söyledi.


Şebbihalar rejimle birlikte bizi zorladı

Şebbihalar burada hırsızlık yapmak için kendilerini evlere kapattığını belirten Rıdvan, "Şebbihalara karşı çıktığımız zaman bizi terörle ilişkilendiriyorlardı. Biz terörist değiliz, biz siviliz. Hırsız değiliz. Benim dedem, babam bu pazarda çalıştılar. Şimdi de ben çalışıyorum. Rejim bize çok zor bir hayat yaşattı."


Kent merkezindeki meyve sebze halinde sebze meyve satan Ebu Adil ise şebihaların meyve sebze halinde para vermeden poşetlerini doldurarak evlerine gittiğini, kendilerininse korkudan sessiz kaldıklarını kaydetti.


İdlib kent merkezi, 28 Mart'ta Ahraru'ş Şam, Aksa Askerleri (Cundu'l-Aksa), Sunne Ordusu (Ceyşu's-Sunne), Feyleku'ş-Şam ve Hak Tugayı (Livau'l-Hak), Nusra Cephesi gibi grupların, Fetih Ordusu (Ceyş'ul-Fetih) adı altında İdlib'e ortak saldırı düzenlemesi sonucu tamamen direnişçilerin kontrolüne geçmişti.


Suriye Devrim Şehitleri Veritabanı'nın (SRMD) kayıtlarına göre İdlib ve kırsalında olayların başladığı 2011 Mart'ından bu yana en az 14 bin kişi hayatını kaybetti.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum