1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Direnişçiler "Halep İçin" Birleşiyor
Direnişçiler "Halep İçin" Birleşiyor

Direnişçiler "Halep İçin" Birleşiyor

Halep’te “ateşkes”in çökmesiyle çatışmalar şiddetlenirken direnişçilerden Esed rejimine karşı yeni bir hamle geldi.

02 Mayıs 2016 Pazartesi 11:50A+A-

Suriye’nin kuzeyinde birçok grup, 2015'te ortak oluşturdukları ve İdlib'in rejim güçlerinden alınmasıyla sonuçlanan “Fetih Ordusu” benzeri bir yapı kurmaya karar verdi.

Nusra Cephesi’nin önderliğindeki koordinasyon grubunda Ahraru’ş-Şam ve Faylaku’ş-Şam gibi önemli direnişçi gruplar yer alıyor. Direnişçiler, 2015 yılında da “Fetih Ordusu” adı altında bir araya gelmiş, bu birliktelik İdlib kentinin rejim güçlerinin elinden alınmasıyla sonuçlanmıştı.

Suriye’de Esed rejiminin, kuşatma altına aldığı, hastanesiz ve susuz bıraktığı Halep kentine yönelik bombardımanı giderek artırıyor. Hedef aldığı bölgeleri genişleten rejim güçleri, kentin merkezinde direnişçilerin denetimindeki bölgelerin kırsala doğru tek çıkış yoluna yoğunlaştı.

Halep kent merkezinde direnişçilerin denetimindeki bölgelerde son hastaneyi de yok eden rejim, Kastillo yolunu yoğun bombardımana tâbi tutuyor.

Son 10 gündür kent merkezine yoğunlaşan ve en az 235 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bombardıman kentin batı kırsalına kaydı. Rejim bombardımanı Leyramun, Kefer Hamra, Hayyan, Tel Museybin ve Beyanun bölgelerine yoğunlaşmış durumda.

suriye_halep_harita.jpg

Kerry: Ateşkes İçin Çabalar Sürüyor

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise, Suriye'de “ateşkes”in yeniden yürürlüğe girmesi için çabalar yürüttüğünü söyledi. Bu konu için Rusya ile doğrudan temasta olduğunu söyleyen Kerry, gelecek iki gün içinde görüşmelerin devam edeceğini ve bu konuda bir ilerleme sağlamayı beklediğini belirtti.

Suriye'de siyasî çözüme şans tanımak için Rusya ile ABD “Şiddeti Durdurma” konusunda bir anlaşmaya varmıştı. 27 Şubat’ta yürürlüğe giren anlaşmanın ilk gününden itibaren ihlallere maruz kalmasına rağmen çatışmalar ve bombardıman yüzde 80-90 oranında düşmüştü. Ancak Cenevre’deki siyasî çözüm çabalarında istenilen ilerleme sağlanmaması ve direnişçilerin müzakerelere katılımını askıya almasıyla şiddet Halep'te yeniden ivme kazandı.

Geçtiğimiz hafta Rusya ve ABD, Şam ve Lazkiye kırsalında “şiddeti durdurma” anlaşmasının uzatılması konusunda anlaşmıştı. Ancak bu anlaşma Halep kentini kapsamadı.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT