1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Direnişçiler, Çobanbey’e Doğru İlerliyor
Direnişçiler, Çobanbey’e Doğru İlerliyor

Direnişçiler, Çobanbey’e Doğru İlerliyor

Muhalif grupların ortak operasyonuyla, 2 yıldır IŞİD’in kontrolünde olan Halep yakınlarındaki Türkmen kasabası Çobanbey kuşatma altına alındı.

05 Nisan 2016 Salı 09:02A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

2015 yılında Suriyeli muhalif gruplara savaş açan IŞİD'in Halep çevresinde ele geçirdiği ilk beldeler arasında yer alan ve 2 yıldır IŞİD'in kontrolünde olan Türkmen köyü Çobanbey muhalifler tarafından kuşatıldı. 3 yönden ilerleyen muhalif güçler, bölgede son 9 gün içinde 7 köyü ele geçirdi.

BİR KÖY KALDI

Halep çevresinde en önemli Türkmen yerleşim birimleri arasında yer alan ve Türkiye sınırına sıfır noktasındaki Çobanbey ile muhalifler arasında yalnızca Tel Ahmer Köyü kaldı. Doğu yönünde dar bir koridora hapsolan örgüt, silah, cephane ve militan ailelerini büyük oranda kasabadan El-Bab ilçesi yönüne sevk etti.

SİVİLLER SINIRA SIĞINDI

Savaş öncesi 40 bin nüfusa sahip Çobanbey kasabasında IŞİD'in istilası sonrası ikamet eden 15 bin civarında sivil vatandaş, çatışmaların şiddetlenmesi ile birlikte Türkiye sınırına sığındı.

STRATEJİK BİR KASABA

Azez, Mera, Cerablus ve Munbuç bölgelerine aynı uzaklıkta yer alan Çobanbey, örgütün Halep kırsalındaki en önemli üstlerinden birisi. Aynı zamanda PYD'nin Azez, Munbuç ve Cerablus'tan ilerleyerek ele geçirmek istediği alan olan Çobanbey kasabasında muhaliflerin hakimiyet sağlaması ile birlikte PYD'nin "Suriye Kürdistan'ı" hedefi de büyük darbe alacak.

SONRAKİ HEDEF CERABLUS

Son 9 günde Halep kırsalında IŞİD'ten, Tel Battal, Kemaliye, Karagöz, Tat Humus, Tel Şehir, Mezra Şahin, Ahmediye köylerini ele geçiren muhalif gruplar, bir sonraki hedefin Gandura- Cerablus yönünde ilerlemek olduğunu kaydettiler. Liva Sultanmurat, Liva Hamza gibi gruplarla mahalli birçok grup bölgede IŞİD'e karşı süren savaşta faal rol alıyor.

HABERE YORUM KAT