1. HABERLER

  2. HABER

  3. Dink Hâkimine İBDA-C’den Dinleme
Dink Hâkimine İBDA-C’den Dinleme

Dink Hâkimine İBDA-C’den Dinleme

Hrant Dink davasına bakan hâkimin telefonunun, sahte bir isimle ve İBDA-C soruşturması kapsamında, Ramazan Akyürek’in emniyet istihbaratının başında olduğu dönemde dinlendiği öne sürüldü.

06 Şubat 2015 Cuma 12:02A+A-

Milliyet gazetesinden Tolga Şardan’ın haberine göre, AGOS Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili 2007’de başlatılan davaya bakan hâkim Erkan Canak’ın cep telefonu, 2008’de sahte bir isimle ve İBDA-C soruşturması kapsamında usulsüz olarak dinlendi. Dinleme kararı, Ramazan Akyürek’in o dönem başında olduğu Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi’nin talebi üzerine hâkim Kadir Kayan tarafından alındı.

Akyürek, Gülen Cemaati’nin emniyet teşkilatındaki yapılanmasının bir üyesi olmak, Ergenekon, Balyoz ve Dink davalarında usulsüzlükler yapmakla suçlanıyor. 

HSYK müfettişleri tespit etti

Bu yasa dışı dinleme kararı, HSYK müfettişlerinin  Ankara 11. Ve 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen telefon dinlemelerine ilişkin yaptığı araştırmada ortaya çıktı.

Arşiv kayıtlarında ortaya çıkan  2008/4328 numaralı kayıtta dinlenmesine karar verilen kişi  Dink’in öldürülmesi ile ilgili ilk yargılamayı yapan İstanbul hâkimi Erkan Canak.  Kayda göre Canak’ın cep telefonunun Selman Büyükburç  isimli kişiye ait gösterilerek 3 ay boyunca dinlenmesine karar verilmişti.

Dinleme kararı,  İBDA-C  soruşturması kapsamında “terör eylemlerinin önceden öğrenilmesi ve engellenmesi” amacıyla talep edilmiş görülüyor ve şu ifadelere yer veriliyor:

“Selman BÜYÜKBURÇ - GSM - 0506 8** ** *7: İBDA-C (İslami Büyük Doğu Akıncılar-Cephesi) Terör Örgütü faaliyetleri kapsamında aşırı tepkisel görüşleri benimseyerek bu yönde yürüttükleri, kışkırtıcı propaganda ve faaliyetleri ile toplumu kaos ortamına çekmeye yönelik kışkırtıcı faaliyet ve eylemlerinin deşifre edilerek önlenmesi amacıyla belirtilen GSM numaralarının teknik takibi talep edilmektedir.”
Dinleme kararında cep telefonu sinyal bilgilerinin izlenmesi ve kaydedilmesi de yer alıyor.

Hâkim Erkan Canak, daha sonra yürütülen bir soruşturma kapsamında 14. Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığından alındı ve ardından emekliliğini istedi.
 

dink-davasi-hakimi-dinleme-promo-main.jpg

Milliyet, Al Jazeera

HABERE YORUM KAT