1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. Diktatör Salih Gitti, Adamı ‘Hadi’ Geliyor!
Diktatör Salih Gitti, Adamı ‘Hadi’ Geliyor!

Diktatör Salih Gitti, Adamı ‘Hadi’ Geliyor!

Yemen’de bugün yapılacak devlet başkanı seçimi, 33 yıllık diktatör Salih döneminin sonu olacak.

21 Şubat 2012 Salı 02:26A+A-

Yemen’de bugün yapılacak devlet başkanı seçimi, 33 yıllık diktatör Salih döneminin sonu olacak. Salih dönemini bitirecek seçimlerin tek adayı Abdurabbu Mansur Hadi, 1990’lı yıllardaki Kuzey Yemen-Güney Yemen iç savaşlarında kilit isim olmuştu. Yemen’in Arap komşularıyla ABD arasında Hadi’nin devlet başkanı olması için anlaşmaya varılmıştı. Seçimdeki tek aday olan Hadi, Yemenlilerden seçimlere katılmasını istiyor.

Yemen, bugün yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazır. Başkent Sana sessiz bir gün geçirirken, güney Aden kentinden seçim güvenliğine yönelik bombalı saldırı haberleri geliyor. Kendisi de bir güneyli olan 33 yıllık Ali Abdullah Salih dönemini bitirecek seçimlerin tek adayı Abdurabbu Mansur Hadi, 1990’lı yıllardaki Kuzey Yemen-Güney Yemen iç savaşlarında kilit isim olmuştu.

TEK ADAY Hadi Kimdir?

1946 Abyan doğumlu Abdurabbu Mansur Hadi, Sovyet Rusyası etkisindeki Sosyalist Yemen Arap Cumhuriyeti (Güney Yemen) döneminde askeri eğitim aldı. 1967 yılında askeri okuldan mezun olan Hadi, yüksek eğitimini Rusya’da tamamladı.

1986 yılında çıkan ilk kuzey-güney sürtüşmelerinde şu an Suriye’de sürgünde olan eski Yemen lideri Ali Nasır yanlısı bir politika izleyen Hadi, yenilen güney askerleri ile birlikte kuzey tarafına yerleşti. Yemen’in birleşmesinden yana olan Hadi, kuzey askerleri ile güney askerleri arasında “Tek Yemen” propagandaları ile dikkat çekerken, 1994 yılında sonlanan iç savaştan sonra Yemen’in birleşmesindeki katkılarından dolayı Salih’in gözde komutanlarından oldu. Kendisi de Abyanlı olan Hadi, bu bölgedeki güney askerlerini ikna ederek silahlarını teslim etmelerinde büyük rol oynadı. 1995 yılından beri Salih’in yardımcılığını yürüten Hadi, ılımlı ve barış yanlısı kimliği ile Kasım ayında imzalanan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) barış planının en önemli ve yegane aktörü olarak öne çıktı. Muhalif kesimlerin ve Salih yanlısı devlet görevlilerinin “hayır” diyemeyeceği tek aday olan Hadi’nin, 2014 yılına kadar sürecek 2 yıllık geçiş sürecini istikrarlı bir şekilde yönetmesi bekleniyor. Gerilla savaşları ve zor şartlar altında sürdürülen kara savaşları taktikleri üzerine iki kitabı olan Hadi, başkent Sana’da mütevazi bir konutta yaşamını sürdürüyor. Yemen’de bugün yapılacak devlet başkanı seçimi öncesi en sorunlu bölgelerden olan güneyde gerginlik arttı. Yemenli güvenlik yetkilileri, silahlı kişilerin ülkenin güneyindeki Aden kentinde bir oy verme merkezini havaya uçurduğunu belirtti.

Obama’nın danışmanı Yemen’de

Öte yandan, Yemen’e iki günlük resmi ziyarette bulunan ABD Başkanı Barack Obama’nın terörizmle mücadele danışmanı John Brennan, önceki akşam sona eren ziyareti sırasında Yemen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Rabbo Mansur Hadi ile görüşerek Obama’nın bir mektubunu sundu. Hadi ile görüşmesinin ardından Brennan tarafından basın mensuplarına okunan mektubunda Obama, iki ülke arasında daha derin ilişkilerin kurulmasını çok arzu ettiğini belirterek, “ABD’nin, Yemen’in güçlü ve güvenilir bir ortağı olacağı” sözünü verdi.

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT