1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Diktatör Mübarek’in Adayı Darbeci Sisi
Diktatör Mübarek’in Adayı Darbeci Sisi

Diktatör Mübarek’in Adayı Darbeci Sisi

Hüsnü Mübarek, ülkede seçilen ilk Cumhurbaşkanı Mursi'yi askeri darbe ile deviren Abdülfettah Sisi'yi favori gösterdi.

04 Nisan 2014 Cuma 06:52A+A-

2011'de halk ayaklanmasıyla devrilen Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, ülkede demokratik yollarla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Mursi'yi askeri darbe ile deviren Abdülfettah Sisi'yi favori gösterdi. Mübarek, "Önünüzde ondan başkası yok, Sisi en uygun kişi" dedi.

Eski Savunma Bakanı ve askeri darbenin mimarı Abdülfettah Sisi’nin cumhurbaşkanlığı ile ilgili Al-Hayat televizyonunda konuşması yayınlanan devrik lider Hüsnü Mübarek, “Halkın önünde seçmek için Savunma Bakanı Abdülfettah Sisi’den başkası yok” açıklaması yaptı.

Mübarek, El-Mısr El-Yevm gazetesinin telefon aracılığıyla yaptığı röportajda, Sisi’nin cumhurbaşkanlığı için en uygun kişi olduğunu belirtti. 

İhvan açıklaması

Müslüman Kardeşler Teşkilatı ile ilgili değerlendirmede de bulunan Mübarek, “Ben İhvan konusunda endişeliyim. Amerika, İhvan’ın yeniden siyasete dönmesi için baskı yapıyor ve ‘İhvan siyasete dönene kadar size uçak yok’ diyor. Bana da böyle yaptılar ama ben onlara boyun eğmedim” dedi.

3 Temmuz 2013’teki askeri darbeden sonra darbe hükümetine açıkça destek veren Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ilgili de konuşan Mübarek, “Evet onlar bizi destekliyorlar ancak biz çalışmalıyız. Çünkü onlar bizi sürekli destekleyemeyecekler” ifadelerini kullandı.

“Cemal Abdülnasır gibi”

Mübarek, askeri darbeye destek veren Ulusal Kurtuluş Cephesi lideri Hamdin Sabbahi’nin cumhurbaşkanlığıyla ilgili de “Hamdin’den fayda gelmez. Cumhurbaşkanı olmaya hiç uygun değil. O tıpkı Cemal Abdülnasır gibi. Abdülnasır ülkeyi demir yumrukla yönetmiyor muydu? Bunun gibisi yönetime gelir gelmez insanları tekmeler” dedi.

Önce devrim, sonra da darbe süreci yaşayan Mısır’ın durumu ile ilgili de açıklama yapan Mübarek, kendi döneminin İçişleri Bakanı olan Habib Adili’nin ülkeyi demir yumrukla yönettiğini, şimdi ise herkesin istediği gibi keyfine göre hareket ettiğini belirterek Adili’den övgüyle söz etti.   

Tunus’ta başlayıp, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde demokratik reform talebiyle gösteri ve çatışmalara dönüşen ‘Arap Baharı’ hareketi, 2011 yılının Şubat ayında Mısır’a da sıçradı.

Bir süre gösterileri görmezden gelen ve koltuğu bırakmayacağını açıklayan Mübarek, tam 18 gün süren protesto gösterilerinin ardından 11 Şubat 2011'de görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Mübarek'in görevi bırakmasıyla sonuçlanan süreç sonrasında, eski Cumhurbaşkanı, oğulları Ala ve Cemal ile birlikte, Nisan 2011'de tutuklandı ve yargılamaları başladı. Mübarek ve oğullarının yargılanma süreci devam ediyor. 

Mübarek’ten sonra Mısır'da demokratik yollarla seçilen ilk Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi ise 3 Temmuz 2013'te düzenlenen askeri darbe ile devrildi ve hapse atıldı. Mursi, dört ayrı davadan yargılanıyor. 

Kaynak: Al Jazeera ve AA

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT