1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Devrimin Yıldönümünde Onbinler Tahrir'de
Devrimin Yıldönümünde Onbinler Tahrirde

Devrimin Yıldönümünde Onbinler Tahrir'de

Mübarek'in görevi bırakmasına yol açan gösterilerin başlamasının birinci yıldönümünde Tahrir’de onbinlerce kişi toplandı.

25 Ocak 2012 Çarşamba 16:41A+A-

 Mısır'ın başkenti Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda Hüsnü Mübarek'in görevi bırakmasına yol açan gösterilerin başlamasının birinci yıldönümünde yine onbinlerce kişi toplandı.

Meydandaki kalabalığın bir kısmı, İslamcı partilerin Mübarek sonrası dönemde yapılan ilk genel seçimlerdeki başarısını kutlarken, bir kısmı da ek siyasi reformlar talep ediyor.

Meydanda dün gece toplanmaya başlayan protestoculara sabah binlercesi daha katıldı.

Geceyi meydanda geçiren protestocular, yönetimdeki askeri konsey aleyhine sloganlar attı.

Halid Abdullah adlı bir eylemci, "Mısır ordusu Tahrir'de bizi öldürdü ve bunu söylemekten korkmuyorum. Ordu ve polis bizi katletti ve devrimin sesini kısmaya çalıştılar. Ama size söylüyorum, devrimin sesi susturulamayacak" dedi.

Meydandaki bazı gruplar da, "Kahrolsun askeri yönetim. Zafere kadar devrim, tüm Mısır sokaklarında devrim" şeklinde sloganlar attı.

Olağanüstü hal

Askeri yönetimin lideri Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi, 1967'deki savaştan bu yana yürürlükte olan olağanüstü hal uygulamasının kaldırıldığını açıkladı.

Ancak Tantavi, yasaların 'eşkıyalık' yapanlara yine uygulanacağını söyledi, ancak ayrıntı vermedi.

Askeri yönetim, sivil yönetime geçiş için eylem yapanlara müdahaleyi meşru göstermek için bu eylemcileri 'eşkıya' diye tanımlıyor.

Olağanüstü hal yasalarının kaldırılması, Tahrir'deki eylemlerin başlıca taleplerinden biriydi.

Mübarek 30 yıla yaklaşan iktidarı sırasında defalarca bu yasaları kaldırma sözü verdi, ancak sözünü hiç yerine getirmedi.

BBC

HABERE YORUM KAT