1. HABERLER

  2. HABER

  3. Dere Yataklarında Hep Aynı Acı
Dere Yataklarında Hep Aynı Acı

Dere Yataklarında Hep Aynı Acı

Samsun'da Mert Irmağı'nın taşması üzerine yaşanan sel felaketi, yıllardır çözülemeyen bir sorunu yeniden gündeme getirdi.

06 Temmuz 2012 Cuma 08:46A+A-

Derelerin ıslah çalışmalarının yetersizliği ve dere yataklarındaki yapılaşma su baskınlarının felakete dönüşmesine yol açıyor. 10 kişinin öldüğü Canik'te halk, Mert Irmağı ile birleşen Yılanlı Dere'nin yatağının değiştirildiğini, felakete kapı aralandığını ileri sürüyor.

Mükremin Albayrak'ın haberi:

Samsun'da yaşanan sel felaketinde ölü sayısı 10'a çıkarken, hatalı yapılaşma tartışmaları yeniden başladı. Sel gelen her yerde sıkıntının merkezinde aynı sorun bulunuyor. Dere yataklarına kurulan yerleşim yerlerinden gün geliyor feryatlar yükseliyor. Neredeyse her yaz sel sularına kapılan Karadeniz'de de sıkıntı aynı. Hızla artan nüfus yanında şehirleşme için gerekli arazi talebi de sürekli büyüyor. Dağların denize paralel uzandığı gibi şehirler de denize paralel uzanıyor. Dolayısıyla yerleşim yerlerinin sırtını yasladığı dağlardan inen onlarca dere, şehir merkezlerinin altından geçerek denize ulaşıyor. Bu derelerin bir kısmı belediyeler tarafından ıslah edilmiş, bir kısmı kanallara alınmış hatta bazılarının üzerleri örtülerek yol olarak kullanılır hale gelmiş. Şehirlerdeki selin en büyük sebebi de bu dereler. Aşırı yağışlarla birlikte dağlardan kopup gelen ağaç ve kayalar, derelerin girişini kapatarak selin yer üstüne çıkmasına sebep oluyor. Yağmur sularını toplayan ve bölgeden uzaklaştıran yüzey drenaj ağlarının olmaması da sel ve heyelanlara davetiye çıkarıyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Coşkun Öncel, yağış miktarının fazlalığının göz ardı edilmesinden yakınıyor. "55 yaşımdayım. İlk defa bu dereden bu yoğunlukta bir selin geldiğini gördüm." diyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hızır Önsoy ise ölenlerin büyük kısmının zemin katlarda yaşadığına dikkat çekiyor: "Sel ve taşkın riski altındaki Karadeniz'de bodruma insan yerleştirmek katliamdır."

Sel felaketindeki ölümlerin 5'i kentsel dönüşümü yeni yapılmış TOKİ konutlarında yaşandı. Canik Belediyesi ve TOKİ işbirliği ile hayata geçirilen TOKİ Kuzey Yıldızı konutları, bölgede kentsel dönüşüme örnek olarak gösteriliyordu. Seçilen alan daha önceden 2 bin 500 gecekondu yıkılarak oluşturulmuş bir konut sahası. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin imar yönetmeliğine uygun olarak yürürlükteki plan ve yönetmeliklere uygun olarak yapılmış. 1. etapta 960 konut 2010 yılında hak sahiplerine teslim edilmiş.

TOKİ yetkilileri, konutların yer aldığı bölgede bulunan Yılanlı Dere'nin, daha önce DSİ tarafından ıslah edilerek taşkın kotlarına göre tahkimat duvarlarının yapıldığını belirtiyor. Bölge sakinleri ise TOKİ konutları yapılırken Yılanlı Dere'nin yatağının değiştirilerek en yakın mesafeden Mert Irmağı ile birleştirildiğini anlatıyor. TOKİ konutları ve yanında bulunan Yavuzselim Mahallesi'ni de Yılanlı Dere'den gelen sel basıyor. Yoğun yağış sonucu Yılanlı Dere'nin debisinde hesapların üzerinde akış oluşması daha yukarıda bulunan Yavuzselim Mahallesi'nden başlayarak TOKİ konutları ve daha aşağıda bulunan Sanayi bölgesi de dahil olmak üzere geniş bir alanı sular altında bırakıyor. Yılanlı Dere ile Mert Irmağı'nın birleştiği noktada bulunan köprünün gelen ağaç ve molozlarla tıkanmasıyla meydana gelen taşkın, TOKİ konutlarına zarar veriyor. Yine konutlar bölgesine yaklaşık 6 kilometre yukarı mesafede bulunan, eski çöp toplama istasyonu yanındaki bendin yıkılarak sel miktarının arttığı da ileri sürülüyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Coşkun Öncel, 55 yaşında olduğunu ve bu dereden ilk defa bu yoğunlukta bir selin geldiğini belirterek, gelen selin büyüklüğüne dikkat çekiyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hızır Önsoy, sel ve taşkın riski altındaki Karadeniz'de bodrum ve zemin katına insan yerleştirmenin katliam olduğunu savunuyor. Karadeniz Bölgesi için yıllardır yaptıkları uyarıların uygulayıcılar tarafından dikkate alınmadığını ileri sürüyor.

Küçük Berka'nın cesedine ulaşıldı

Selde kaybolan iki kişiden birinin daha cesedine ulaşıldı. Annesi ve kardeşiyle araçta sel sularına kapılan Berka Bütüner'in (9) de cesedinin bulunmasıyla sel felaketinde ölenlerin sayısı 10'a yükseldi. Canik ilçesi cezaevi mevkisinde aracıyla sele kapılan Mustafa Gazel'i arama çalışmaları ise sürüyor.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT