1. HABERLER

  2. HABER

  3. DDK Dink Cinayeti Raporunu Tamamladı
DDK Dink Cinayeti Raporunu Tamamladı

DDK Dink Cinayeti Raporunu Tamamladı

DDK'nın Hrant Dink'in cinayeti ve yargı kısmına ilişkin hazırladığı rapor Cumhurbaşkanlığı internet sayfasında yayımlandı.

20 Şubat 2012 Pazartesi 16:00A+A-

DDK (Devlet Denetleme Kurulu) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün isteği ile hazırladığı Hrant Dink’in cinayetine ilişkin raporunu tamamladı. Rapor Cumhurbaşkanlığı’na ait resmi internet sayfasından sonuç kısmında bazı bölümler siyah bantla kapatılmış biçimde duyuruldu.  Raporda birçok resmi kurum hatalı bulunurken, soruşturma usulleri de eleştirilmiş.

Raporun sonuç kısmında özetle şu maddelere yer verildi:

- Hrant Dink cinayeti ve benzer olaylar göstermektedir ki toplumsal ve bireysel güvenliği sağlamakla yükümlü kurumlarda reforma ihtiyaç vardır.

- Trabzon Emniyet Müdürlüğü, Trabzon Jandarma Müdürlüğü ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü; Hrant Dink’in tehlikede olduğunu bilmesine rağmen herhangi bir işlem yapmadılar ve yargı buna rağmen bu üç kurum hakkında açılan ihmal davalarının çoğunda takipsizlik kararı vermiştir. Bu da ihmallerin bulunması ve soruşturulmasını gerektiren Sözleşme’nin 2. maddesine aykırı olmuştur. 

- Hrant Dink davasında eleştirilmesi/konuşulması gereken ilk hata/eksiklik, yöntem yanlışlığıdır. Kurumlar silsile halinde hata yapmış ve bu hataları birbirlerine yıkmaya çalışmıştır.

- Mevcut durumun ortaya çıkmasında “Soruşturmaların nasıl ve hangi kapsamda yürütüleceğine ilişkin temel bir hatanın” yapılmış olması yatmaktadır.

- Olaya adı karışan kamu görevlilerinin soruşturma, kovuşturma ve yargılama aşamalarına tabi tutulmaları gerekirdi.

- Trabzon Emniyet Müdürlüğü, Trabzon Jandarma Komutanlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü hakkında yapılan idari soruşturmalar suçun belirlenmesi açısından yetersiz kalmıştır, soruşturmada söz konusu hususların belirlenmediği/belirlenemeyeceği anlaşılmıştır.

-  Hrant Dink’in öldürülmesine giden süreçte koruma müessesi düzgün çalışmamış, cinayet öncesi istihbarat alınmasına rağmen gerekli önlemler alınmamıştır. Bu bağlamda suç teşkil eden ve adli yargı organlarınca belirginleştirilmesi gereken bazı fiiller tespit edilmiştir.

- Hrant Dink’in cinayetine giden süreçte istihbarat ve güvenlik kurumları işbirliğinden kaçınmış, dolayısıyla yaşam hakkının korunması kanununa ters hareket edildiği ve sonucunda Hrant Dink’in yaşamışını yitirmiş olduğu olayda ağır kamu hizmet suçları oluştuğu tespit edilmiştir.

Haksöz Haber

HABERE YORUM KAT

1 Yorum