1. HABERLER

  2. HABER

  3. Davutoğlu: İsrail İle Ortaklık Mümkün Değil
Davutoğlu: İsrail İle Ortaklık Mümkün Değil

Davutoğlu: İsrail İle Ortaklık Mümkün Değil

Davutoğlu, sadece NATO'da değil hiçbir uluslararası kurumda İsrail ile ortaklık faaliyeti içinde olunmasının mümkün olmadığını söyledi.

24 Nisan 2012 Salı 09:29A+A-

İsrail’in, ABD Şikago’da yapılacak NATO toplantısına katılma başvurusunun, Türkiye tarafından veto edildiği hatırlatılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “İsrail, kendi iyi niyetini Türkiye’ye gösterecek şekilde, daha öncesinden Başbakanımız tarafından ve hükümetimiz tarafından ifade edilen temel unsurları yerine getirmedikçe, bizim tarafımızdan işbirliğine haiz bir ülke olarak değerlendirilemez.” dedi.

AK Parti Konya İl Başkanlığı'nı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Davutoğlu'na, ABD Şikago’da yapılacak NATO toplantısına İsrail’in başvuruda bulunduğu ve bu başvurunun Türkiye tarafından veto edildiğine ilişkin medyada çıkan haberler hatırlatıldı. Davutoğlu, konunun yalnızca Şikago bağlamında ele alınmaması gerektiğini vurgulayarak, “Biz Mavi Marmara olayı ve sonrasında gelişen olaylar çerçevesinde İsrail’i hiçbir zeminde ortak olarak görmüyoruz. NATO faaliyetleri itibariyle de vatandaşlarımızın, uluslararası sularda düzenli bir ordu tarafından bu şekilde katledilmiş olmasından itibaren sadece NATO’da değil, hiçbir uluslararası kurum ve kuruluşta İsrail ile hiçbir ortaklık faaliyeti içinde olmamız söz konusu değil.” dedi.
 
Birleşmiş Milletler gibi bütün ülkelerin olduğu forumlar haricinde İsrail ile ikili ilişkiler olarak bu tür çalışmaların tümüyle durdurulduğunu hatırlatan Davutoğlu, ortak olmanın ve işbirliğinin belli şartları olduğunu söyledi. Davutoğlu, daha sonra şunları söyledi: “Bu şartların İsrail ile gerçekleşmediği kanaatindeyiz. Bu sadece NATO ile ilgili bir durum değil. Genel ilkemiz, sadece NATO bağlamında değil. İsrail kendi iyi niyetini Türkiye’ye gösterecek şekilde daha öncesinden Başbakanımız tarafından ve hükümetimiz tarafından ifade edilen temel unsurlar yerine getirilmedikçe bizim tarafımızdan işbirliğine haiz bir ülke olarak değerlendirilemez.
 

HABERE YORUM KAT