1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. Davutoğlu: İran Dürüst Değil
Davutoğlu: İran Dürüst Değil

Davutoğlu: İran Dürüst Değil

Davutoğlu, Myanmar yolunda İran Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi'nin sözlerine dair açıklamalarda bulundu.

09 Ağustos 2012 Perşembe 05:54A+A-

Gazetecilerin sorusu üzerine İran Genelkurmay Başkanı'nın söylediklerini kabul edilemez ve maruz görülemez olarak değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Açıklamada bizi rahatsız eden husus sanki Suriye'deki olayların sorumluluğunu Türkiye'ye yükleme çabası. Kabul etmemiz veya maruz görmemiz mümkün değil." dedi. Tümgeneral Firuzabadi, önceki gün yaptığı açıklamada, "Suriye'de akan kandan Türkiye'nin sorumlu olduğunu söylemiş ve Suriye'den sonra sıranın Türkiye'ye geleceğini" iddia etmişti. İranlı yetkilinin sözlerinin dürüstlükle bir alakasının olmadığını vurgulayan Davutoğlu, "Suriye'de on binlerce insanın ölümünden sorumlu olan bir yönetimle ilişkiyi sürdürecekseniz ve yönetime destek vereceksiniz sonra dönüp Türkiye'yi tehdit edeceksiniz. Bunun dürüstlükle bir alakası yok. İran Dışişleri Bakanı'na bunu ifade ettik. Suriye'de akan kanın sorumlusu rejimdir ve destek verenlerdir." dedi.

İran'la Suriye konusunda baştan beri hep farklı bakışa sahip olduklarını söyleyen Davutoğlu, buna rağmen iletişim kanallarını kapamadıklarını söyledi. Davutoğlu, yakın ilişki içinde olduğu İranlı mevkidaşının, "Ayetullah Ali Hamaney ve cumhurbaşkanı ile ben konuşurum. Diğer iç politika saikiyle söylenen sözlere, bizden başkasının sözlerine önem vermeyin." demesine rağmen böylesi açıklamaların sürekli tekrar edildiğini söyledi. Firuzabadi'nin açıklamasının hiçbir şartta kabul edilemez olduğunu söyleyen Davutoğlu, İran Genelkurmay Başkanı'nın mevkisinin gerektirdiği saygı içinde davranmasını beklediklerini ifade etti.

Davutoğlu, Şam'da rehin tutulan 48 İranlı konusunda ise kurtulmaları için ellerinden gelen yardımı yapacaklarını, siyasi anlaşmazlıkların ayrı, insani konuların ayrı olduğunu sözlerine ekledi.

ZAMAN 

HABERE YORUM KAT

12 Yorum