1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Davutoğlu: “İktidarın yanlışlıklarına duyulan tepki bir kesimde jakoben Kemalizm’in tekrar uyanışına yol açabilir”
Davutoğlu: “İktidarın yanlışlıklarına duyulan tepki bir kesimde jakoben Kemalizm’in tekrar uyanışına yol açabilir”

Davutoğlu: “İktidarın yanlışlıklarına duyulan tepki bir kesimde jakoben Kemalizm’in tekrar uyanışına yol açabilir”

Habertürk’ten Nihal Bengisu Karaca’nın sorularını yanıtlayan Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu: “AK Parti iktidarının yanlışlıklarına duyulan tepki bir kesimde jakoben Kemalizm’in tekrar uyanışına yol açabilir” dedi.

14 Eylül 2021 Salı 13:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti’nin yanlışlarına duyulan öfke tepkiselliğe neden olabilir diyerek, Jakoben Kemalizm ve Muhafazakarlık ideolojilerinin taraflarında yer alanların tepkisellik gösterebileceğini dile getirdi.

Davutoğlu’nun sözlerinde her iki kesim için de yumuşak söylemlerde bulunması “siyaseten izlediği bir tavır” olarak yorumlandı. Ancak Kemalizm’in Türkiye’deki fedailerinin neler yaptığını ve Mustafa Kemal’in referansına sığındıklarını unutmak mümkün olmadığı gibi Kemalizm’i baş tacı edenlerin söylem ve eylemlerini muhafazakar olarak tanımlananlar ile bir tutmak akıl karı olarak görülmedi.

Kemalizm’in şedid ve bağnaz tavırlarını yumuşak bir üslup ile yorumlayan Ahmet Davutoğlu, “Belli dönemlerde tepkisel trendler ortaya çıkar bunlar da başka eğilimlere hatta bazen gerilimlere yol açar. AK Parti iktidarının yanlışlıklarına duyulan tepki bir kesimde jakoben Kemalizm’in tekrar uyanışına yol açabilir, jakoben Kemalizm’e duyulan tepki de geleneksel muhafazakâr kesimde tepkiselliğe yol açabilir. Cumhuriyet'in 100 yıllık tarihinde önemli üç fay hattı var. Biri Kürt-Türk ekseninde etnik, biri Sünni-Alevi ekseninde mezhepsel, diğeri laik-dindar ekseninde dünya görüşü fay hattı. Makul siyasetçilerin geçmiş tecrübelerden ders almış insanların bu fay hatlarını doğru yönetmesi ve aşırı uçlardan kaçınmayı sağlamaları gerekir.

Son Edremit olayı çok çarpıcı ve herkesin dikkat etmesi gereken bir olay. Rasyonel bir siyasi tavırla açıklanabilir bir şey değil o. Kadın onuruna bir saldırı var her şeyden önce, sadece inanca değil. İktidarın yanlışlıkları muhafazakâr değerlerde bir yıpranmaya yol açtı. Aynı zamanda daha önce bu değerlere saygı duyan insanlarda da bir refleks oluştu. Bu refleks de doğru bir refleks değil. İktidarın yanlışlıklarını dine maletme hatasına kimsenin düşmemesi lazım. Sınavı doğru vermeye çalışan dindar ya da muhafazakâr siyasetçiler de var. Sadece yanlışları olanlar mı referans teşkil etmeli? Hem de şu var bakın, 12 Eylül’ün sene-i devriyesindeyiz. Kenan Evren’in yaptığı bütün hataları sergilediği jakobenizmi Kemalizm’e maledip Mustafa Kemal karşıtlığı yapılabilir mi?"

Nihal Bengisu Karaca "Yapıldı bu. Maledildi." deyince Davutoğlu, "Genelde doğrudan Atatürk’e maletmedik, bir Kemalizm yorumuna malettik. Ben ona jakoben Kemalizm diyorum. Dolayısıyla yapılanları bir Kemalizm yorumuna maletmek ayrı şey, bir tarihi lider olarak Atatürk’ü sevmek ayrı bir şey. Aynı durum dini ve muhafazakar kavramlar için de geçerli. Kalıplaştıran, kutuplaştıran bir ideolojik tutumdan her halükarda uzak durmak lazım.” dedi.

HABERE YORUM KAT

11 Yorum