1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Dargeçit’e Dikkat!
Dargeçit’e Dikkat!

Dargeçit’e Dikkat!

Orhan Miroğlu, Devrimci Halk Savaşı adı altında bölgeyi yangın yerine çeviren PKK’nın Dargeçit’e yönelik geliştirmeye çalıştığı provokasyona dikkat çekiyor.

01 Ekim 2015 Perşembe 15:58A+A-

Haksöz Haber

Silvan, ardından, Cizre, Yüksekova, Bismil derken liste uzayıp gidiyor. Özyönetim saçmalığıyla PKK’nın Kürt coğrafyasında tutuşturmaya çalıştığı isyan ateşi halkı yakmakta. Bir dizi il ve ilçe arka arkaya PKK militanlarının masum insanların canları üzerine oynadıkları oyuna sahne oldu. Her defasında PKK medyası ve hükümet karşıtlığı yüzünden PKK sempatisine yakalanmış çok bilmiş aydın zümresi “güvenlik güçlerinin korkunç operasyonlarına maruz kalan ilçelerde” yaşanan vahim duruma dair kaygılarını sıralayıp, kamuoyunu duyarlılığa davet ettiler. Ve hiçbirinde de neden bu olaylar yaşandı, PKK ne yapmaya çalışıyor diye sorma ihtiyacı hissetmediler.

İşte şimdi benzeri gelişmelere gebe bir yer daha: Dargeçit. Orhan Miroğlu örgütün gerçekleştirmeye çalıştığı provokasyona dikkat çekiyor. Duyması gerekenlerden ses çıkar mı, zor! Ama şurası kesin: şimdi “neden” diye sormayan aynı çevrelerin muhtemelen birkaç gün sonra ‘Dargeçit’te devlet terörüne vurgu yapan kaygılı yazılarını okuruz! 

***

Dargeçit’e kurulan tuzak

Orhan Miroğlu / Star

Dargeçit ismi Türkiye’de çok duyulmuş bir isim değil. Ama son zamanlarda Mardin’e bağlı bu ilçemizde (benim de seçim bölgem) hendekler kazılıyor, kazılan hendeklerin içine bombalı tuzaklar yerleştiriliyor, halk evlerini terk etmeye zorlanıyor ve halkın terk ettiği evlere dağlardan ve Cizre’den gelen militanlar yerleştiriliyor. 

Dargeçit’te yaşayan dostlarımla konuştum, içlerinden iki kişinin anlattıklarını birleştirip özetle yazmak istiyorum, bana çok korkutucu gelen bazı anlatımları yazmamak ve bu dostlarımın ismini, güvenlik nedeniyle gizlemek koşuluyla tabi:

‘Dargeçit’te karanlık bir oyun tezgahlanıyor. Son birkaç gün içinde bazı mahallelere, dağdan gelen militanların girdiğini görüyoruz. Sokaklar, caddeler, belediyenin iş makinasıyla kazılıyor. Kazılan yerlere bombalı tuzaklar yerleştiriliyor. Silahlı gruplar kimlik kontrolü yapıyor. Halk evlerini terk etmeye zorlanıyor. Tehdit edilip evini terk edenlerin boşalttığı evlere militanlar yerleşiyor. Geceleri evlere giriyorlar, halkı kapıları kapatmamaları konusunda uyarıyorlar. Halkın, kapısını 24 saat açık tutmasını istiyorlar. Ev baskınlarında çocuklar korku içinde çığlık atıyorlar. Bazen hayvan sesleri ve çocuk sesleri birbirine karışıyor. Halkı deneyeceklerini söylüyorlar. ‘Halk bizi desteklerse, burasını Kobanê’ye çevireceğiz. Yok desteklemese biraz karıştırıp sonra çekip gideceğiz’ diyorlar. Halkın ezici çoğunluğu bu yapılanları benimsemiyor ama korkuyor. HDP’ye oy verenlerin, belediye başkanına gidip ricada bulunduğu söyleniyor. ‘Size oy verdik, bunu bize yapmayın’ diyor halk. Bazı mahallerde halka silah dağıttılar. Dargeçit’te güçlü oldukları mahalleler olduğu gibi henüz giremedikleri mahalleler de var. Bu mahallere girseler, çatışma çıkması kaçınılmaz. Giremedikleri mahallelerde halk sabaha kadar nöbet tutuyor. Evlerinin önüne hendek kazılan bazı kişiler karşı koydular ve direndiler. Ama bazıları da korkudan ses çıkaramıyorlar. Dargeçit’te olanları medyanın gelip görmesini isteriz. Dargeçit, Cizre ve Nusaybin gibi büyük bir ilçe değil. Gelip görmek isteyen herkes, gerçeği anlayabilir. Güvenlik güçleri çatışma çıkmasın diye hassas davranıyorlar ama bu gruplar, maalesef bu hassasiyeti de devletin güçsüzlüğü veya zaafı gibi görüyorlar. Eğer durum böyle devam ederse, Dargeçit’te yaşayan insanlar, birkaç gün sonra evlerinden çıkamaz hale gelecekler. Şimdilik giremedikleri mahallere girmek isterlerse -ki niyetleri budur- korkarım çok kan dökülecek. Bu mahallelerde korucu aileleri yaşıyor ve çoluk çocuk nöbet tutuyorlar. Ama ne zamana kadar sürecek bu durum bilmiyoruz.. Endişe içinde bekliyoruz.’

Dargeçit’te durum bu. Seçimler huzurlu bir ortamda yapılsın, ilçeler ve şehirler şu seçim arifesinde durup dururken karışmasın diye hükümet azami gayret sarf ediyor. Ama PKK, güvenlik güçleriyle halkı karşı karşıya getirip çatıştırmak istiyor. Bu oyunlara, bu tuzaklara düşmeden, halkın can ve mal güvenliğini korumak, kamu düzeninin bu kadar pervasızca ihlal edilmesine izin vermemek gerekir.

Dargeçit’te şimdilerde, PKK hakimiyetine giren bir mahallenin yakınında patlayan bomba dört polisi şehit etmişti.. Dargeçit’te görev yapan polisler hala yastalar ve acı çekiyorlar. Kaymakamın evine roket atıldı, hem de göreve başladığının ikinci gününde..

Bu ilçemizde çok tehlikeli bir tırmanış var.

Medya, ve sivil toplum örgütleri, kan dökülmeden, Dargeçit’te olup bitenlere ışık tutmalı ve ilçeye barikatlar kuran bu grupları, ilçeyi terk etmeye davet etmelidir. Nusaybin ve Cizre’ye giden heyetler, yazarlar, sanatçılar, iş işten geçmeden Dargeçit’e gitmeli ve Dargeçit halkına kurulan bu tuzağı boşa çıkarmalıdır. Yoksa yarın çok geç olabilir..

 

HABERE YORUM KAT