1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Darbenin Yıldönümünde Kanlı Müdahale
Darbenin Yıldönümünde  Kanlı Müdahale

Darbenin Yıldönümünde Kanlı Müdahale

Mısır'da 3 Temmuz askeri darbesinin yıldönümü yaklaşırken, başkent Kahire'de darbe yönetimini protesto eden göstericilere polis müdahalesi sonucunda bir kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

28 Haziran 2014 Cumartesi 13:12A+A-

Al Jazeera kaynaklarına göre güvenlik güçleri Kahire'nin Ayn Şems bölgesinde göstericilere müdahale etti. 

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak Hareketi'nin çağrısı üzerine Minya, Garbiyye, Şarkıyye, Suveyş, İskenderiye ve Giza'da Cuma namazının ardından düzenlenen gösterilerde askeri darbenin birinci yılı olan "3 Temmuz" için büyük katılımlı gösteri çağrısı yapıldı.

Darbe sonrası yapılan seçimlerde cumhurbaşkanı seçilen Abdulfettah Sisi aleyhine sloganların atıldığı, Muhammed Mursi resimleri ve üzerinde Rabia işareti bulunan dövizlerin taşındığı gösterilerde, "Buluşmamız 3 Temmuz'da" yazılı pankartlar açıldı.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak Hareketi, perşembe günü yaptığı yazılı açıklamada, 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin birinci yılına yaklaşılırken ülke genelinde "Onurumuzla yaşayacağız" adı altında gösteriler düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.

Mısır'da son olarak Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii dahil 183 kişi hakkında Nisan ayında verilen idam kararını onaylanmıştı.

Ülkede ayrıca haksız suçlamalarla aylarca yargılanan Al Jazeera çalışanları, Peter Greste, Baher Muhammed ve Muhammed Fehmi 7 ila 10 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mısır'da 3 Temmuz darbesinin mimarı olan Abdulfettah Sisi, geçtiğimiz ay yapılan tartışmalı seçimleri kazanarak Mısır'ın yeni cumhurbaşkanı olmuştu.

Ülkede darbenin ardından darbe karşıtları ve özellikle Müslüman Kardeşler grubuna yönelik baskı arttı.

Yüzlerce gösterici güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucunda hayatını kaybederken binlerce kişi tutuklandı ve ağır hapis cezalarına mahkûm edildi.

Darbeyle koltuğundan edilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi de hakkında açılan farklı davalardan yargılanıyor.

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT