1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. 'Darbe Yenilgiye Uğrayacak'
'Darbe Yenilgiye Uğrayacak'

'Darbe Yenilgiye Uğrayacak'

Mısır’da mahkemenin idam kararı verdiği Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii, 3 Temmuz’daki darbenin er ya da geç yenilgiye uğrayacağını söyledi.

01 Mayıs 2014 Perşembe 12:15A+A-

Bedii 3 Temmuz askeri darbesiyle görevinden uzaklaştırılan Muhammed Mursi ile birlikte yargılandığı davada hapsedildiği kafeste konuştu.

Pazartesi günü yapılan ve kendisiyle birlikte 683 kişiye idam cezası verilen duruşmaya katılmadığını belirten Bedii, “darbe er ya da geç sonlanacak” dedi.

Muhammed Mursi’nin oğlu Usame Mursi, İhvan lideri Bedii’nin “Beni bin kere idam etseler de doğru yoldan dönmeyeceğim. Davamdan vazgeçmeyeceğim” dediğini aktarmıştı.

İdamlara tepki

Mısır'da mahkeme pazartesi günü aralarında Müslüman Kardeşler Teşkilatı lideri Muhammed Bedi'nin de olduğu 682 kişiyi idama mahkum etmiş, daha önce haklarında idam kararı verilen 528 kişinin de 37'sinin idam kararını kesinleştirmişti. 

Mahkeme idam kararlarını istişare etmesi amacıyla ülkedeki en yüksek dini otorite olan müftüye gönderdi.

Mısır kanunlarına göre, idam kararları mahkeme kararının ardından ülkedeki en yüksek dini otorite olan müftüye gidiyor. Müftünün görüşü alındıktan sonra karar tekrar mahkemeye gönderiliyor ve burada sonuca bağlanıyor.

Davada sanıklar ‘şiddet olaylarına karışma ve teşvik etme, kişilere ve kamu malına saldırı’ ile suçlanıyor.

Demokrat Partili Senatör Leahy idam kararlarının alındığı mahkeme için "bir saatten kısa süren sahte bir yargılama" ifadesini kullandı, "Kimse bunu meşrulaştıramaz, bu, demokrasi değil cinnet geçiren bir diktatörlük görüntüsü. Bu tamamen bir insan hakları ihlalidir" dedi. 

(Reuters ve AFP)

HABERE YORUM KAT