1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Danıştay'dan 'andımız' ile alakalı olumlu karar
Danıştay'dan 'andımız' ile alakalı olumlu karar

Danıştay'dan 'andımız' ile alakalı olumlu karar

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 8. Dairesi'nin MEB'in ırkçı andı yürürlükten kaldıran yönetmeliğini iptal eden kararını bozdu.

13 Mart 2021 Cumartesi 12:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), 2013 yılında çıkardığı yönetmelikle, 1933'ten beri ilköğretim okullarında okunan öğrenci andı kaldırılmıştı.  

İslami camiaların kaldırılması yönünde uzun yıllar çaba gösterdiği ırkçı and MEB'in yönetmeliğiyle yürürlükten kaldırılması önemli bir gelişmeydi. 

Tamamen şirk kültürünün ürünü olan and metni ırkçı-ayrımcı ifadeler de barındırıyor. Kişi kültünü yücelten ve Türkiye'yi sonu gelmez kısır tartışmalara sıkıştıran ulusal andın her sabah okullarda çocuklara okutulması oldukça problemli bir duruma işaret ediyordu. 

MEB'in 2013'te çıkardığı yönetmeliğin ırkçı andı yürürlüğünü ortadan kaldırması bu bağlamda önemli bir kazanımdı. Ancak dört başı mamur yasal düzenleme yapılmaması ırkçı andın tekrar yürürlüğe konulması riskini barındırıyordu. Danıştay 8. Dairesi de bu zeminden hareketle 2018 senesinde MEB'in yönetmeliğine itiraz etmiş ve ırkçı andın geri gelmesini istemişti. 

MEB, Danıştay 8. Dairesi'nin attığı adımları temyize götürdü. İki yıldan fazla süredir devam eden süreç Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından karara bağlandı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 8. Dairesi'nin MEB'in ırkçı andı yürürlükten kaldıran yönetmeliğini iptal eden kararını bozdu. Buna göre ırkçı and Türkiye'de okunmayacak. 

Bu gelişme aslında 2013 senesinde elde edilen kazanımın tekrar 'kazanıldığını' gösteriyor. Irkçı and ile alakalı hala gerçek anlamda yasal bir düzenleme yapılmış değil. 

307-1.jpg307-2.jpg

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

5 Yorum