1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Danıştay 8’inci Dairesi militarist düzenlemede ısrarcı!
Danıştay 8’inci Dairesi militarist düzenlemede ısrarcı!

Danıştay 8’inci Dairesi militarist düzenlemede ısrarcı!

Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Atatürk köşesiyle ilgili yaptığı düzenlemeyi iptal etti.

23 Mart 2022 Çarşamba 17:45A+A-

HAKSÖZ HABER

Milli Eğitim Bakanlığı gayet yerinde bir adım atarak okullarda bulunan Atatürk köşelerinin yeniden düzenlenmesi için çalışma başlatmış. İşin özünde gerçek anlamda bir çalışma başlatılmış dahi değil sadece eski kuralların bir miktar yumuşatılması söz konusu.

Kuzey Kore gibi militarist devletler dışarıda bırakılırsa dünyanın hiçbir yerinde belli bir yükseklikte kaide üzerine kurulu bir büst okullarda sizi karşılamaz. Zira buralar eğitim kurumlarıdır! Gerçekten merak ediyoruz. Oldukça ürkütücü bir şekilde tasarlanan Atatürk köşelerinin hangi mantıkla okulları süslediği sorusuna cevap verebilecek kimse var mıdır?

Ölümlü bir kimseye gösterilen bu gayri tabi ilginin hiçbir şekilde izahı olamaz. Sadece şirk unsurları barındırması sebebiyle değil dindar hassasiyetlere sahip olmayan kimseler için de bu büstlerin pedagoji açısından ne anlama geldiği tartışılmalıdır.

Bu bağlamda MEB’in yeni bir düzenlemeyle var olan kuralları yumuşatması anlaşılır bir zemine sahip. Ancak sol-Kemalist sendikaların statükoyu korumak dışında başka bir işleri olmadığı için eğitimin sorunları yerine büstlerle ilgileniyorlar!

Eğitim İş Sendikası, önceki düzenlemede bulunan, Atatürk köşesinde Atatürk büstü, fotoğrafı, Gençliğe Hitabe, İstiklal Marşı ve Atatürk'e ait özdeyişlerin yer alması gerektiğiyle ilgili ifadelerin kaldırıldığı gerekçesiyle yeni düzenlemenin iptali için Danıştay’da dava açmış. İşsizliğin bu kadarı!

MEB tarafından değiştirilen düzenlemede geçen ifadeler şunlar: "Kurumlarda yönetimin bulunduğu binanın girişinde, kolayca görülebilecek en uygun yerde Atatürk köşesi oluşturulur. Atatürk köşesinde, zeminden belli yükseklikte hazırlanan bir kaide üzerine Atatürk'ün büstü konulur. Atatürk'ün fotoğrafı, ayaklı kaidede Türk Bayrağı, İstiklal Marşı ve Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi uygun biçimde asılır. Atatürk köşesinde madalyon, gravür, fotoğraf, Atatürk'ün eğitimle ilgili özdeyişleri ile kitap, tablo ve levhalara yer verilebilir."

Danıştay 8’inci Dairesi MEB Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği'ndeki söz konusu düzenlemeyi iptal etti. Kararda, şu açıklamalara yer verildi: "Anayasamızın başlangıç kısmında ve 1739 sayılı Kanun'da belirtilen amaçlar doğrultusunda, Türk Devleti'ni ve milletini ebediyete kadar yaşatacak, çağdaş uygarlığın ve medeniyetin ortağı ve öncüsü yapacak, Türk milletinin bütün fertlerinin, Atatürk inkılap ve ilkelerine bağlı olarak yetiştirilmesi milli eğitim sistemimizin temel amacıdır. Bu amacın gerçekleştirilmesi bağlamında yaygın eğitim faaliyetinin, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda evrensel hukuka, demokrasi ve insan haklarına uygun ve bir bütünlük içinde yerine getirilmesi ekseninde yaygın eğitim kurumlarında yer alacak olan Atatürk köşesinin bu amaç ile bütünlük taşıyacak nitelik ve içerikte olması gerektiği kabul edilmelidir. Bu durumda, davaya konu yönetmelik maddesiyle Atatürk köşesinin Türk milli eğitiminin amaçları doğrultusunda Atatürk ilke ve inkılaplarını yansıtacak ve anlamlı bir kompozisyon oluşturacak şekilde düzenlenmemesinin, Anayasaya ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'na dayanan Türk milli eğitiminin temel ilke ve kurallarına aykırı olduğu anlaşılmıştır."

Hulasası Danıştay 8’inci Dairesi, Atatürk köşelerinin daha önce var olduğu şekilde devam ettirilmesini sağlayarak gelecek nesilleri kurtardığını düşünüyor! Bu komik işlerle uğraşmaktan gerçek sorunlarımız üzerine düşünme fırsatı bile bulamıyoruz. Bir kere daha geçmiş olsun Türkiye!

HABERE YORUM KAT

2 Yorum