1. HABERLER

  2. HABER

  3. Danimarka'nın İnsafsızlık Sınırını Aşan İlanı!
Danimarka'nın İnsafsızlık Sınırını Aşan İlanı!

Danimarka'nın İnsafsızlık Sınırını Aşan İlanı!

Suriyeli sığınmacıların ülkeye gelmesini istemeyen Danimarka, Lübnan'da gazetelere İngilizce ve Arapça ilan verdi. Danimarka medyası, Türkiye'den de beş gazete ile görüşüldüğünü açıkladı.

08 Eylül 2015 Salı 17:48A+A-

Danimarka Yabancılar ve Uyum Bakanlığı, Suriyeli sığınmacıların ülkeye gelmesini önlemek için Lübnan gazetelerine İngilizce ve Arapça ilanlar verdi.

Yabancılar ve Uyum Bakanı İnger Stöjbjerg'in talimatıyla Lübnan'ın birçok gazete ve internet sayfasına verilen ilanlarda, Danimarka hükümetinin sığınmacılar konusunda aldığı kararlar ve sığınmacıların Danimarka'da karşılaşacağı ekonomik ve dil sorunları anlatıldı.

‘Ailenizi getiremezsiniz’ vurgusu

İlanlarda, sığınmacılara sağlanan sosyal yardımların yarıya indirildiği, geçici oturma izni alanların da ilk yıl için ailelerini yanlarına aldıramayacağı ve süresiz oturma izni alanların da ancak beş yıl sonunda ailelerini getirebileceği anlatıldı.

İki dilde verilen ilanlarda ayrıca iltica talebi reddedilenlerin kısa süre içinde sınır dışı edileceği ve bu işlemi hızlandırmak için özel bir merkez kurulduğu belirtiliyor. Danimarka kanunlarına göre süresiz oturma iznine başvuranların iyi derece Danca konuşması gerekiyor.

"Türk medyasıyla da görüşüldü"

Danimarka'da yayımlanan Berlingske gazetesi, hükümetin verdiği bu gazete ilanlarıyla Danimarka'ya gelmek isteyen sığınmacıları korkutmak istediğini, önümüzdeki günlerde Türkiye medyasında da aynı ilanların yayımlanması için beş büyük gazete ile görüşüldüğünü öne sürdü.

İlanlara tepkiler

Birçok Danimarkalı siyasetçi sosyal medya üzerinden Bakan Stöjbjerg'i ve yayımlanan ilanları eleştirdi. Altenativet (Alternatif) Parti lideri Uffe Albaek, bunu "Dünya tarihinin en kötü ilan zamanlaması” olarak tanımladı.

Radikal Sol Parti'nin eski bakanlarından Sofie Carsten Nielsen de Twitter üzerinden, "Yanlış politika. İlanları bırakın da nasıl ortak bir çözüm bulabilirsiniz onu düşünün" yazdı.

Eski dışişleri bakanı Martin Lidegaard ise bu ilanların, “tatsız ve Danimarka için kötü reklam'' olduğunu söyledi. Lidegaard ülkenin kazanacağı kötü ünle eski başbakan Helle Thorning Schmidt'in Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği adaylığının da riske atıldığını savundu.

İlanları yayınlatan Bakan Stöjbjerg ise yaptığı açıklamada, ilanların faydalı olacağından şüphesi olmadığını söyledi.

cos2wknucaufr9c.jpg

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT