1. HABERLER

  2. HABER

  3. Dağlıca Mağduru Askere 15 Ay Hapis
Dağlıca Mağduru Askere 15 Ay Hapis

Dağlıca Mağduru Askere 15 Ay Hapis

Dağlıca’da kaçırılan Er Ramazan Yüce’ye hapis cezas.

11 Nisan 2012 Çarşamba 18:05A+A-

PKK’nın Dağlıca baskınından sonra kaçırılan er Ramazan Yüce ve uzman çavuş Halis Çağan'ın Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ''suçu ve suçluyu övmek'', ''basın yoluyla terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçlarından yargılanmasına devam edildi.

Cumhuriyet savcısı, Halis Çağan'ın beraatını, er Ramazan Yüce'nin ise PKK’nın yayın organına yaptığı açıklamalar sebebiyle ''basın yayın yoluyla silahlı terör örgütü propagandasını yapmak'' suçundan cezalandırılmasını istedi.

Mahkeme verdiği kısa bir aranın ardından ''basın yayın yoluyla terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçundan yargılanan uzman çavuş Halis Çağan için beraat kararı verdi.

Sanık er Ramazan Yüce ise PKK'nın yayın organında yaptığı açıklamalar sebebiyle ''basın ve yayın yoluyla silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.  

Dağlıca'ya Dönecek

 

Beş aydır tutuklu bulunan Yüce’nin, PKK tarafından serbest bırakıldıktan sonra cezaevinde kaldığı dört ay, bu cezasından düşecek. Yaklaşık bir yıl sonra cezaevinden çıkacak olan Yüce, dört aylık süresi cezasından düşeceği için geri kalan dört aylık askerliğini yapmak için yeniden Dağlıca’ya gönderilecek. 

Örgüt propagandasından ceza

Askerî Mahkeme, ilk davadaki kararında, Yüce ve uzman çavuş Halis Çağan hakkında “suçu ve suçluyu övme ile basın yoluyla terör örgütü propagandası yapma” suçlarından hazırlanan dosyaya ilişkin “görevsizlik” kararı vererek, dosyayı Van Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. Yüce ile uzman çavuş Çağan hakkında açılan dava dün karara bağlandı. Mahkeme, Er Yüce’yi PKK kamplarında bulunduğu sırada Roj TV’de yayınlanan ifadeleri nedeniyle “basın ve yayın yoluyla silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak” suçundan bir yıl üç ay hapis cezasına çarptırdı. Uzman çavuş Çağan hakkında ise beraat kararı verdi. 

“Onur Dirik’in kanaati önemli”

Taraf’a konuşan Yüce’nin avukatı Dinçel Aslan, müvekkilinin her iki davada da ceza almasında dönemin Dağlıca Komutanı Kurmay Albay Onur Dirik’in şahsi kanaat raporunun etkili olduğunu düşündüğünü söyledi. Müvekkiline verilen cezalarda, “ayrım gözetilmeme ilkesi”nin ihlal edildiğine dikkat çeken Avukat Aslan, “Davada, Kürt kökenli olan müvekkilimin geçmişe yönelik telefon kayıtları istendi ancak diğer askerlerinki istenmedi. Müvekkilim örgüt kamplarındayken durumu hakkında çekilen görüntülerde iradesi dışında Roj TV ’ye konuşmuş. Üstelik açıklamasında barış istemiş, ‘kimse ölmesin’ demiştir. Propaganda yapmamıştır. Gerekli itirazlarımızı yapacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT