1. HABERLER

  2. HABER

  3. Dağda Herne Pêş, karakolda İstiklâl Marşı
Dağda Herne Pêş, karakolda İstiklâl Marşı

Dağda Herne Pêş, karakolda İstiklâl Marşı

Bingöl-Elazığ Karayolu’nda 1993’te, 33 silahsız askeri kurşuna dizen PKK’lıların olay günü kaçırdığı ses sanatçısı Ali Aktaş, 19 yıllık suskunluğunu Taraf için bozdu.

13 Mayıs 2012 Pazar 00:24A+A-

Haber: Bahar Kılıçgedik

Bingöl-Elazığ Karayolu’nda 1993’te, 33 silahsız askeri kurşuna dizen PKK’lıların olay günü kaçırdığı ses sanatçısı Ali Aktaş, 19 yıllık suskunluğunu Taraf için bozdu. Aktaş, askerleri öldüren PKK’lılar tarafından dağa kaçırıldığını ve burada sabaha kadar PKK’nın marşı Herne Pêş ile Kürtçe türküler söylemeye zorlandığını söyledi. Aktaş, serbest kaldıktan sonra kendisini gözaltına alan askerlerin ise, “Ulan sabaha kadar uyutmadın bizi” diyerek, karakolda kendisini İstiklâl Marşı ve askerî marşlar okumaya mecbur ettiklerini anlattı.

Sabaha kadar Herne Pêş

Aktaş, o gün yaşadıklarını şöyle anlattı: “PKK’lılar, Elazığ-Bingöl Karayolu’ndaki Bilaloğlu mevkiinde kimlik kontrolü yapıyordu. İçinde bulunduğum araçta beni bembeyaz sahne kıyafeti ile görünce, ‘Sen kimsin’ diye sordular. ‘Sanatçıyım’ deyince, ‘bizimle gel’ deyip dağlık alana götürdüler. Sabaha kadar ne kadar Kürtçe marş, şarkı varsa söylettiler. Sabah saatlerinde gözlerimi bağlayarak, beni serbest bıraktılar. Anayolda özel harekât timleri ve askerler beni durdurdu. Dağdan geldiğimi öğrenince gözaltına aldılar. O gün dağdayken hiç bir şeyden haberim yoktu, dışarıda kıyamet kopmuş, 33 asker öldürülmüş, her tarafta çatışma yaşanmış. Timler beni sorguya çekti. Başıma gelenleri olduğu gibi anlatınca ‘Geceden beri biri o tepede bağıra bağıra Kürtçe şarkı söylüyordu. Bizi sabaha kadar uyutmayan sendin demek’ deyip hem hakaret ettiler, hem de dayak attılar. Bununla da yetinmeyen timler, ‘Önünü dön dağa’ talimatı verip, ‘İstiklâl Marşı başta olmak üzere, tüm marşları söyle’ dediler. Ben de önümü dağa çevirip, sabaha kadar İstiklâl Marşı’nı okudum.”

“Vallahi siz İngilizce bile okurdunuz”

Başından geçen olaya ilişkin Diyarbakır’da sık sık gözaltına aldığını anlatan Aktaş, şöyle devam etti: “Her gece TEM şubesi beni alıyordu. Müdür dönen sandalyesinde oturarak ‘Neden PKK’lılara şarkı okudun’ diyordu. Bir kez bu soruya ‘Benim yaşadıklarımı siz yaşasaydınız, o silah dağ başında sizin de kafanıza dayansaydı, İngilizce bile okurdunuz’ dedim.”

TARAF 

HABERE YORUM KAT