1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Cumhurbaşkanı konuşurken 1 milyar doları kim bozdurdu?
Cumhurbaşkanı konuşurken 1 milyar doları kim bozdurdu?

Cumhurbaşkanı konuşurken 1 milyar doları kim bozdurdu?

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sırasında 1 milyar dolar bozdurulduğunu açıkladı.

21 Aralık 2021 Salı 14:30A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Habertürk TV'ye konuşurken,  ''Cumhurbaşkanının açıklaması sonrasında şu ana kadar 1 milyar dolar bozduruldu'' dedi. Peki kim bu kadar parayı nasıl bozdurdu?

Merkez Bankası ve iktidarın, Erdoğan'ın konuşması sonrasında düşen dolar kuru hakkında detaylı açıklama yapmaması sosyal medyada spekülasyona dönüşen bir takım yorumların önünü açmıştı. 

Kimi iddialara göre iktidara yakın ve Merkez Bankası'nın çalışmaları ile iktidarın ekonomi politikasından haberdar olanlar ellerindeki yüksek miktardaki dövizi yüksek oranlar ile bozdurarak TL'ye geçiş yaptı. Bu esnada da Dolar/TL karşısında düşmeye devam etti.  

Bu iddialara referans olarak ise Türkiye'de banka ve döviz cinsi değişim yapan merkezlerin saat 19.00 itibariyle kapanmış olması gösterildi. Yabancı bankalar özellikle de İngiliz bankaları üzerinden dolar bozdurma işlemleri yapıldığı iddia edildi.

Yüklü miktarlarda dövizi ancak sabah saatlerinde bozdurduğu bilinen halkın, bu 1 milyar dolarlık rakama etki etmesi beklenemezdi. Döviz bürolarının ve bankaların internet bankacılıkları hariç tüm işlem merkezlerinin kapalı olduğu atmosferde, toplumun 1 milyar doları elden çıkarmasının pek mümkün olmadığı yorumları yapıldı.

Ayrıca büyük sermayedarların ve ticari işletme olan tüzel kişilerin aşırı oynak kur dalgalarının arasında büyük miktarlarda satış ve alım yapmadığı iktisatçılar tarafından ifade ediliyor. 

Merkez Bankasının müdahale etmediği dün akşamki satış işlemleri için piyasalara büyük yatırımcıların da müdahalede veya spekülasyonda bulunulmadığı yönünde yarım ağızlı "bildirimlerde" bulunuldu. Peki gerçekte 1 milyar doları halk mı bozdurdu?

Ayıca dün gece bozdurulan dolarların bir kayıp olup olmadığı ise hala tartışılmaya devam ediliyor! 

HABERE YORUM KAT

9 Yorum