1. HABERLER

  2. HABER

  3. “Çözüm Süreci Çalıştayı” Başladı
“Çözüm Süreci Çalıştayı” Başladı

“Çözüm Süreci Çalıştayı” Başladı

Diyarbakır'da "Yeni Türkiye'nin açılan kilidi; çözüm süreci çalıştayı" başladı.

06 Haziran 2014 Cuma 15:23A+A-

Diyarbakır başta olmak üzere bölgede gerginlik sürerken, Diyarbakır önemli bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. Diyarbakır'da "Yeni Türkiye'nin Açılan Kilidi; Çözüm Süreci" çalıştayı yapılıyor. Çalıştayda Kürt sorununun çözüm sürecinde gelinen son nokta, bölgede yükselen tansiyon, çözüm sürecinin canlandırılması için yapılması gerekenler masaya yatırılıyor. "Yeni Türkiye'nin Açılan Kapısı; Çözüm Süreci" çalıştayı organizatör AR-GE Başkanı Ekrem Erdem'in açılış konuşmasıyla başladı.

Adalet Ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Ar-Ge Başkanlığı olarak ülkenin bugünlerinin ve yarınlarının şekillenmesinde önem ifade eden meselelerin ele alındığı sosyal paydaşların tespit ve önerilerini içeren, sonuç raporlarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a takdim edildiği Ak Parti 2014 Çalıştayları kapsamında; Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, akademisyenler, uzmanlar ve çok sayıda STK temsilcisinin katıldığı "Yeni Türkiye'nin açılan kilidi, çözüm süreci" çalıştayı başladı.

Diyarbakır'da bir otelde düzenlenen çalıştay nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alınırken, çalıştaya ülkenin değişik bölgelerinden de çok sayıda gazeteci katıldı.

Çalıştay, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve AR-GE Başkanı Ekrem Erdem'in açılış konuşması ile başladı.

ALA: ARTIK AK PARTİ GÖRÜŞÜYOR

İçişleri Bakanı Efkan Ala çalıştaydaki konuşmasında ilginç açıklamalar yaptı. Demokratikleşme ve çözüm sürecinde atılan adımları anlatan Ala, isim vermeden Abdullah Öcalan'la yapılan görüşmelere değindi. Ala, "Kürt sorunu eski Türkiye'nin besin kaynağıydı. Türkiye başka ülkelerin aracılığıyla yapıyordu. Bu devreden çıkınca taarruz başladı. Bir şey gözden kaçıyor. Türkiye görüşmeleri eskiden de yapıyordu. Ancak başka ülkeler aracılığıyla yapılıyordu. Biz onları da aradan çıkardık. AK Parti kendisi görüşüyor" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de konuşmasında Mehmet Ağar'ın DYP Genel Başkanı iken söylediği ve büyük gürültü koparan, "Düz ovada siyaset" ifadelerine benzer bir cümle kullandı. Eker, "Biz dağdakiler insin ovada siyaset yapsın diyoruz ancak 15 yaşındaki bir kız çocuğunu dağa kaçırmak, süreci zehirleme teşebbüsüdür. Daha önce kaçırılan dağa çıkarılan çocukların da dönmesini istiyoruz" diye konuştu.

EKER: CENAZELERİN GELMEMESİ BİR KAZANIM

Çalıştay açılışı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in konuşmasıyla sürdü. Sorunun çözümün kolay olmadığının alını çizen Eker, sorunun aktörleri olduğunu söyledi. Özerklik konusuna değinen Eker, bu konuda netlik olmadığını kaydetti.

Çözüm sürecinin sürdüğü sırada çocukların dağa kabul edilmesinin kabul edilemeyeceğini belirten Eker, olup bitenleri halkın ibretle izlediğini ifade etti. Zorlu da olsa sürecin önemli kazanımlarının bariz bir şekilde ortaya çıktığını söyleyen Eker, bunların başında cenazelerin gelmemesi olduğunu, ikincisinin ise annelerin önceleri kendi içlerine akıttıkları gözyaşlarını artık meydana akıtması olduğunu belirtti.

ATALAY: DEVLETTEN DAHA DEVLETÇİ ÖRGÜTTEN DAHA ÖRGÜTÇÜ ÇÖZEMEZSİNİZ

Çalıştay Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın açılış konuşmasıyla sürüyor. Atalay süreç içerisinde atılan adımları anlattı.

Gelinen noktada toplumun süreci sahiplendiğinin altını çizen Atalay, “Sizlerin desteğini istiyoruz. Gerçekçiliği göz ardı etmeden adımlar atmalıyız. Siyasi sosyal gerçekliği göz ardı etmemeliyiz. Toplumun büyük desteği var. Toplum artık çözüm istiyor. Annelerin tepkisi de gecikmiş bir patlama. Artık şiddet istemiyoruz diyorlar. Seçimde de bölge insanı çok yüksek katılık sağlamıştır. Sürecin tarafları provakatif söylemeler dikkat etmeli. Bizler bunun farkındayız. Dikkat etmeye çalışıyoruz. Kolay olmadığını, büyük emek istediğini biliyoruz. Güven telkini olmadan zorlanırsınız. Güvelik güçlerimiz çok hassas davranıyor.” Diye konuştu.

Çözüm süreciyle ilgili yeni adımlar atılacağı konuşulduğunda bölgede hareketlilik olduğunu ve bunları anlamakta zorlandıklarını kaydeden Atalay, “Annelerin tepkisi çok anlamlı. Öğleden sonra da ziyaret edeceğim inş. Nişin toplumsal bir tepki olduğu için. Çok önemli görüyorum. BDP-HDP’nin annelerle ilgili söylemini sizlere sunuyorum. Çok rahatsız oldular. Ben gecikmiş bir anne feryadı olarak görüyorum. Meydanları dar ediyorlar bu analara. Bu olamaz. Yanlış yapıyorlar. Çözüm süreci yönetenler bunları söyleyemez. Çözüm sürecini söyleyenler çok daha dikkatli olmalı. Bunları dikkatinize sunuyorum. Annelere yakın bir salonda söylüyorum. Başka türlü çözüm yapamazsınız. Zihnimizdeki donukluğu bırakacağız. Aklı kullanacağız. Empati yapmayanlar çözüm sürecini anlayamazlar. Devletten daha devletçi olarak örgütten daha örgütçü olarak çözüm sürecini yürütemezsiniz. Biz nice risklerle geldik. Kolay olmuyor. Adaletle, vicdanla, empatiyle biz bunu sürdüreceğiz.”

Çalıştay sonraki bölümlerde basına kapalı olarak devam edecek...

ÇALIŞTAYA KİMLER KATILIYOR

Çalıştaya konuşmacı olarak, AR-GE Başkan Yardımcısı, Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Bingöl, Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Yeğen, Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Yayman, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Nazan Üstündağ, Kürt aydın Halit Yalçın, avukat Ömer Serdar Kaplan, Diyarbakır Baro Başkanı avukat Tahir Elçi, Ak Parti 23. Dönem Milletvekili Abdurrahman Kurt, 22. Dönem Milletvekili İhsan Arslan,, ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu, Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü Hakan Tahmaz, SETA Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, SDE Medya Başkanı Murat Yılmaz, aralarında Orhan Miroğlu ve Ali Bayramoğlu'nun da yer aldığı bazı gazetecilerin katılacağı kaydedildi.

 

HABERE YORUM KAT