1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Çok Kayıp Verdiler; Tikrit Operasyonu Durdu
Çok Kayıp Verdiler; Tikrit Operasyonu Durdu

Çok Kayıp Verdiler; Tikrit Operasyonu Durdu

İran destekli Irak hükümet güçleri ve Şii milisler, Tikrit kentini IŞİD’den geri almak için yürüttükleri harekatı durdurdu.

17 Mart 2015 Salı 12:56A+A-

HAKSÖZ-HABER

Çok sayıda askerî zırhlı araç, ordu ve milislerle dev operasyona çıkan İran destekli Irak hükümet güçleri Tikrit'in bir kısmını aldığı bildirilmişti. Ama henüz merkezde mevzilenmiş IŞİD savaşçılarının ordu birliklerine büyük kayıp verdirdiği ve bu nedenle operasyonun durduğu öğrenildi.

Irak Savunma Bakan Yardımcısı Ibrahim al-Lami, Tikrit operasyonunda hava desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirtti; ama bu desteğin kimden geleceğini açıklamadı. ABD şimdiye dek operasyona fiilen katılmadı. İran ise danışmanlık ve yönetmenliğin yanı sıra yoğun bir askeri destek sağlıyor.

Irak İçişleri Bakanı Muhammed Salim el-Gabban ise Tikrit'in alınmasının 'zaman meselesi olduğunu' söyledi. "Hedeflerimizin % 90'ından fazlası, planladığımız şekilde ve zaman çerçevesinde gerçekleşiyor. Geriye sadece Tikrit'in merkezindeki çok küçük bir bölge kaldı. Tikrit'i kurtarmak için ilerleyen birliklerimiz arasındaki kayıpları azaltmak amacıyla askeri ilerleyişimizi durdurduk" diyen bakan, ayrıca kentin altyapısından geri kalanlar ile kentteki ev ve yapıları korumak istediklerini söyledi. Ancak gelen haberler milislerin girdiği bölgeyi harabeye çevirdiği, yağmaladığı ve evleri yaktığı yönünde.

Yaşanan vahşete yönelik çok sayıda görüntü düşerken İçişleri Bakanı, IŞİD'in resmi daire ve binalara bombalar yerleştirdiğini belirterek, askeri operasyonu durdurmakla sivillere ve ailelere savaş ortamından uzaklaşma fırsatı vermek istediklerini kaydediyor. Bu da kayıplarını saklama yolu olarak değerlendiriliyor.

 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum